Udovičić: Na početku smo novog talasa korone, biće snažniji nego letnji

Komandant kovid bolnice "Karaburma" Ivo Udovičić izjavio je da "treba očekivati da talas (korone) koji dolazi u jesenjem i zimskom periodu bude snažniji i da donese veće probleme".
Udovičić: Na početku smo novog talasa korone, biće snažniji nego letnji
Foto: Pixabay
"U prve dve godine smo imali značajne mutacije virusa, od alfa do omikrona, koji su suštinski uticali na celokupno društvo, privredu, na naše ponašanje i naše živote", rekao je Udovičić za Blic, navodeći da smo "na početku novog talasa korone, koji će biti snažniji nego letnji".
Prema njegovim rečima, "u ovoj trećoj godini imamo samo izmene omikron soja u različite podtipove ili varijante, koji s jedne strane olakšavaju virusu da cirkuliše i opstaje među nama, umanjujući značaj već stvorenog imuniteta na njega".
"S druge strane, ostaje da ovaj soj omikrona daje dominantno blažu kliničku formu bolesti u odnosu sve svoje prethodnike, ali u zdravoj populaciji".
 
On je naveo da su "od početka prethodnog talasa prošla četiri talasa koliko traje i efikasna zaštita nakon zaražavanja ili vakcinacije, te je očekivan porast broja inficiranih".
 
"Ono što ide u prilog virusu jesu i vremenski uslovi ali i većina društvenih aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru", upozorio je Udovičić.
  • Internista

    09.10.2022 08:45
    Treba biti oprezan koliko se može biti oprezan, pošto omicron zaobilazi neki imunitet koji imamo prirodnim putem ili putem vakcine.

    Ne možemo sigurno imati više nikakav scenario, ono što se može desiti da imamo 15 dana 4000 pozitivnih i od 3 do 14 umrlih i posle 15 dana da imamo snažan pad brojeva pozitivnih i umrlih.


    Mi već imamo veći broj negativnih na koronu i veliki broj otpusta pacijenata iz covid bolnica.


    Savetujem sve kolege koje ovako pišu kao Udovičić da uđu u covid bolnice da vide da je situacija zaista stabilna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija