Građani i firme u Srbiji humani, ali vlast već pet godina neće da ukine PDV na donacije

Iako je Srbija napravila izuzetan pomak na Svetskoj listi davanja, i za godinu dana sa 48. dospela na 27. mesto, izuzetno je važno da država izvuče pouku iz tih rezultata i oslobodi donacije od PDV.
Građani i firme u Srbiji humani, ali vlast već pet godina neće da ukine PDV na donacije
Foto: Pixabay
To je izjavio izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić na obeležavanju Nacionalnog dana davanja.
Matić je za FoNet istakao da je uspeh utoliko veći jer je Srbija pre tri godine na Svetskoj listi davanja bila ispod 100. mesta, a da je 2021. godinu završila na 27. poziciji.
"Treba biti i samokritičan i reći da je tako izuzetan rast postignut i zbog solidarnosti kada je izbila pandemija, kao i beba koje je trebalo lečiti u inostranstvu", rekao je Matić i naglasio da je sada još važnije da se država reši nestimulativnih rešenja, jer su potrebe za donacijama velike i samo će rasti.
 
"Ako vi morate platiti PDV na to što ste humani, to je zaista zastrašujuće. Ako morate birati da li ćete platiti PDV i donirati hranu ili ćete je uništiti, to je krajnje nehumano od onih koji do sada nisu našli razumevanja za to da se hrana oslobodi tog poreza", rekao je Matić i podsetio da je predlog o ukidanju PDV "na stolu" već pet godina.
 
Naveo je da je, prema podacima do kojih je došla fondacija "Catalyst Balkans", tokom prošle godine vrednost donacija iznosila 42 miliona evra i da su one mahom otišle u zdravstvo, ocenivši da treba poraditi na tome da više donacija bude upućeno osobama sa invaliditetom, u obrazovanje ili kulturu.
 
"Potencijal za humanost i dobročinstvo u našoj zemlji postoji i izuzetan je, kao što se kaže za zemljište u Srbiji - da može da hrani celu Evropu. Moramo, međutim, nešto da učinimo da se to bogatstvo zaista i realizuje, a to znači da su potrebni podsticaji, koji danas ne postoje", rekao je Matić.
 
Na obeležavanju petog Nacionalnog dana davanja, priznanja je dobilo više od 60 istaknutih donatora, kompanija i pojedinaca, koji su učestvovali u akcijama, poput prikupljanja pomoći Ukrajini ili aktuelnoj kampanji "Spasimo hranu, spasimo humanost".
 
Obeležavanje Nacionalnog dana davanja organizuje Srpski filantropski forum, koji je deo Koalicije za dobročinstvo. Koaliciju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.
  • Samo pitam

    10.10.2022 08:37
    Vlast naplaćuje PDV na donacije građana a da li je SPC u sistemu PDV-a ... ?
  • Jotke

    10.10.2022 08:15
    Jotke
    Rezim AV je nehuman! Sto ovo ljudi trpe...zbog,sigurne plate i drzavnog posla...i to ce vam oteti!!!
  • Crveno-crna banda!

    10.10.2022 07:29
    Svaku zemlju koju su dohvatili su razbucali. Zdravstvo, sudstvo, obrazovanje - sve su uništili.
    Bude i afirmišu najgore u čoveku.
    A onda kada nas nateraju da SMS-ocima lečimo decu - onda još naplate PDV.
    Crveno-crna, kožno crnomantijaška bagra, nesreća i pošast ove nacije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.