Vejvoda: U Rusiji nema slobode, zabranjene su NVO, opozicionari su u zatvoru - da li Srbija to želi?

"U Rusiji vlada nesloboda, zabranjuju se NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi", rekao je Ivan Vejvoda sa Instituta za društvene nauke u Beču.
U Pragu je održan prvi sastanak Evropske političke zajednice na kome su se okupili lideri 44 zemlje.
"To nisu nove UN, svet je mnogo veći od toga, istorijski je u svakom slučaju jer je neisprovocirana ruska agresija na Ukrajinu događaj koji je sve okrenuo. To je kao kada je pao Berlinski zid, sve je drugačije nakon 24. februara. Invazija je počela 2014. aneksijom Krima i istočnog dela Donbasa. Već je zakazan sledeći skup u Moldaviji, došlo je do nekih važnih susreta. Predsednik Srbije i predsednica Kosova sa Šolcom i Makronom, sastali su se Jermenija i Azerbejdžan, postignuti su neki dogovori i niz bilateralnih sastanaka. Okupile su se 44 zemlje da pokažu da su jedinstvene, činjenica je da su Rusija i Belorusija same pokazale da Evropa uspeva da održi jedinstvo u ovoj situaciji", rekao je Vejvoda, prenosi N1.
Kako kaže, Evropa jeste jedinstvena, iako ima razlika u pojedinim odnosima prema paketima sankcija Rusiji.
 
"Dolazak desnice na vlast u Italiji i skretanje udesno Švedske, treba reći da obe zemlje podržavaju evropsku politiku sankcija, tu neće biti promena. Važno je istaći da je Evropa sazdana istorijski kroz krize, da je ona jačala upravo u ovakvim situacijama, bilo da je reč o finansijskoj krizi, migrantskoj ili kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju. Videćemo teške rasprave, ali kao što vidimo, ostaje Evropa jedinstvena, tu se Putin prevario, smatrajući da će Evropa da pukne i da se razdeli kako bude napredovala situacija u Ukrajini. Zima predstoji, sledi nam povećanje cena, inflacija, izazovi ne prestaju, moje predviđanje je da Evropa zadržava jedinstvo", rekao je Vejvoda.
 
Dodao je da se u Pragu nisu štedele reči da se kaže da to nije zamena za proširenje EU, već dopuna koja treba da potvrdi jedinstvo Evrope i vrednosno opredeljenje za društvo koje treba da poštuje vladavinu prava.
 
"Nadam se da Srbija neće propustiti priliku da uradi ono što je strateško opredeljenje, a to je da postane članica EU, treba preći na dela i pokazati da verujemo u demokratiju. U Rusiji vlada nesloboda, zabranjene su NVO, opozicioni političari su u zatvoru, ne znam da li je to model koji Srbija želi da sledi", rekao je Vejvoda.
  • Leka

    11.10.2022 22:24
    "Samo neka mi neko objasni suštinsku razliku između američke 'demokratije' i ruske diktature "

    Suštinska razlika je da su stotine hiljada Srba emigrirale u Ameriku i tamo lepo žive.
  • dijasporac

    11.10.2022 18:27
    @V.K.
    Svako ko je duze od 8 godina na vlasti tezi ka Tiraniji,Autokratiji...jer vlast je najsladja!
    *******************
    Konrad Adenauer, Helmut Smit, Angelka Merkel u Nemackoj, Bruno Krajski i Frank Vranicki u Austriji, sve tirani i autokrate po tebi (svi preko 10 godina u cugu kancelari). Nije problem da li je jedna osoba na vlasti 2 ili 20 godina ako je sistem demokratski i ako je ta osoba smenjiva a u drzavi sve fercera - zasto bi glasaci smenjivali osobu koja vodi drzavu kako treba?

    Zato ne bi bilo problema da je AV na vlasti i 15 godina ali da je u Srbiji sve u redu, da je drzava stabilna, da postoje demokratske slobode, da nema korupcije i partokratije, laznih vrednosti i opsteg beznadja.
  • NS

    11.10.2022 17:01
    samo pitam
    sta da radimo sa Rusima, koji su podstanari u zgradi, veoma bahati. Cak i prete ako ih opomenemo za malo mira i tisine. Placaju 1.100 eura stan! To ja za komsije pitam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.