Promenjena odluka: Ulaz u Hram Svetog Save se ipak ne naplaćuje

Odluka da se za organizovane turističke grupe koje dolaze s vodičima naplaćuju ulaznice za Hram Svetog Save je promenjena, ali zvaničnih objašnjenja nema.
Promenjena odluka: Ulaz u Hram Svetog Save se ipak ne naplaćuje
Foto: 021.rs
Licencirani turistički vodiči za Euronews Srbija kažu da je obaveštenje o naplati ulaznica nedugo nakon što je stavljeno skinuto sa sajta crkve, a oni su od obezbeđenja, na terenu, saznali da više ne moraju da plaćaju ulaznice za svoje grupe. Vodiči takođe navode i da ih niko iz Hrama nije obavestio o ovoj odluci. 
Ove izjave potvrđuje i činjenica da se niko od nadležnih iz ove crkve, ali i SPC-a, i pored upita Euronews Srbija, nije zvanično oglasio i prokometarisao ovu vest.
Naplaćivanje ulaznica u verske objekte nije praksa ni u svetu, a i sama najava da će se naplaćivati ulazak izazvala je brojne negativne komentare u javnosti.
 
Zoran Miladinović, predsednik Srpskog udruženja turističkih vodiča, kaže za Euronews Srbija da kada su u pitanju organizovane posete Hramu uvek postoji određena procedura koja mora da se poštuje i da je se vodiči uvek pridržavaju. Odnedavno ona je podrazumevala i potvrdu o tome da je izvršena uplata za obilazak Hrama.
 
"To je znači da grupe koje dolaze u Hram trebalo da budu najavljene sa imenom i prezimenom i brojem licence vodiča koji najavljuje lokalna agencija. Kada je krenula naplata, morao je da se dostavi i određen dokaz da je plaćen ulaz za grupu. Međutim, tokom moje poslednje posete Hramu, u petak, 5. oktobra, obezbeđenje je po propisu prišlo da proveri podatke o vodiču i grupi i tada sam od njih saznao da naplate za ulazak više nema jer sam im rekao da imamo i potvrdu o tome da smo određeni iznos uplatili", kaže on.
 
Miladinović objašnjava da ih niko zvanično o tome nije obavestio kao i da se ispostavilo da se sve svodi samo na komunikaciju na terenu, tačnije između obezbeđenja i vodiča.
 
"Udruženje vodiča nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju o tome. Informisali smo se preko sajta Crkve Svetog Save i tu smo ranije videli da je najavljena naplata, a sada kada odemo na sajt možemo da vidimo da te objave više nema", dodao je.
 
Miladinović kaže je njegov stav takav da ulasci u verske objekte ne treba da se naplaćuju, pre svega, nikako stranim turistima jer, kako kaže, oni svoja iskustva o poseti Beogradu šire dalje, van naših granica.
 
Kakva je praksa u svetu?
 
Turistički vodič Milica Lenasi rekla je ranije za Euronews Srbija da je praksa o naplaćivanju ulaska turista u neke verske objekte različita.
 
"U sve crkve u Rusiji koje su muzeji ili delimično muzeji, naplaćuje se ulaz, kao i u crkve kremaljske. U najvećoj crkvi na svetu, to je Crkva Svetog Spasa, Hrista Spasitelja u Moskvi, ne naplaćuje se ulaz", kaže Lenasi.
 
Ulaz se ne naplaćuje ni u Crkvi Svetog Petra u Vatikanu. Tamo se nalaćuje uspon na kupolu i ulaz u Muzej Vatikana. Za manastire Meteori, ulaz se naplaćuje svima osim Grcima, bez obzira na to da li dolaze sami ili u grupi.
  • Počela

    11.10.2022 21:40
    Počela i SPC da spinuje...
  • zztop

    11.10.2022 16:53
    Pomfritije pomiluj , pomiluj...
  • andrija

    11.10.2022 15:33
    hvala...
    Bolje ikad nego nikad ovo je jedna pozitivna vest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija