Kampanja da i porodilje bez ugovora o radu imaju odsustvo i sva druga prava

Udruženje "Mame su zakon" pokrenulo je kampanju "Porodiljsko odsustvo - pravo, a ne privilegija".
Kampanja da i porodilje bez ugovora o radu imaju odsustvo i sva druga prava
Foto: Pixabay
Cilj je da se prava porodilja koje rade, ali nemaju ugovor o radu izjednače sa pravima onih porodilja koje su sa poslodavcem sklopile takav ugovor.
Udruženje kampanju srovodi kroz projekat #PokretPolet u saradnji sa Trag fondacijom, Centrom za socijalne politike i Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije, uz finansijsku podršku Evropske unije, navedeno je u saopštenju.
Zakon o radu dozvoljava da radno angažovane žene po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima nemaju pravo na trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo, niti imaju pravo na plaćeni dnevni, nedeljni i godišnji odmor.
 
Kada ostanu u drugom stanju mogu da dobiju otkaz, navodi Udruženje i dodaje da je potrebno menjati Zakon.
 
Udruženje "Mame su zakon" će u narednom periodu nastojati da približi građanima ova prava, razloge i potrebu za izmenu propisa koji ta prava degradiraju i kroz razgovore sa nadležnim organima će glasno zagovarati promenu Zakona o radu, sa posebnim osvrtom na materinsku zaštitu.
  • Zemlja čudesa

    11.10.2022 22:14
    Čitajte Marxa
    Ako ste hteli socijalnu državu i humano društvo niste trebali da rušite SFRJ. Sada svi uživajmo u blagodetima liberalnog kapitalizma. Za više informacija o tome šta vam se još sve može dogoditi pročitajte prvi tom "Kapitala" čuvenog Karla Marksa.
  • Gde

    11.10.2022 21:38
    Gde da potpišemo podršku?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija