Otvorena Ambasada Srbije u Vašingtonu; Đurić: "Još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje"

U centru Vašingtona, nedaleko od Bele kuće, sinoć je otvorena Ambasada Srbije.
Tako je, posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici – u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće.
Novu zgradu srpske ambasade u Vašingtonu Srbija je kupila u februaru. 
"U godini u kojoj obeležavamo 140 godina odnosa između Srbije i Amerike, što je kruna napora u prethodne dve godine da približiimo naše dve zemlje. Naravno, u tom periodu i srpski fokus je udvostručen, rasli su i naši ekonomski odnosi. Uprkos svetskoj krizi, obrt između Srbije i SAD je gotovo udvostručen", rekao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.
 
Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, rekao je da diplomatski odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji.
 
"Hvala što ste otvorili svoju kuću ovde. U vremenu kada obeležavamo 140 godina, naši diplomatski odnsosi nikada nisu bili bolji. I nastavljamo da radimo korak po korak uz pomoć Bele kuće da ih poboljšamo", rekao je Eskobar.
 
U novoj zgradi srpske ambasade u Vašingtonu otvorena je i izložba savremene srpske umetnosti "Finding a Way", koja će kasnije ovog meseca biti prikazana i u umetničkom centru Anakostije, u jednom od četvrti Vašingtona. Srbija će uskoro biti domaćin slične izložbe umetnika iz SAD.
 
Proslavi su prisustvovali brojni predstavnici dijaspore i diplomate iz regiona i SAD, a na otvaranju je nastupala folklorna grupa "Opančići", dok je dečji hor srpske škole u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu. 
  • Srbija treba zapadu

    12.10.2022 15:55
    više nego oni Srbiji
    Srbija zapadu i Americi treba vise, nego sto oni trebaju nama. Tu cinjenicu mora koristiti od sad. Usloviti ih da vrate Kosovo ako zele saveznistvo Srbije . Kakva prica o EU ? Pa oni nama iz EU ne trebaju ni za sta ! Oni treba da budu srećni što Srbija hoce uopšte da udje u EU, a ne obrnuto sto Vucic prikazuje lazno u medijima da treba da damo Kosovo u UN da bi kao mozda ušli u EU. Ako nece Amerikanci da sporazumom vrate Kosovo, ima Srbija i druge partnere u svetu, pre svega prebogatu Kinu i vojno premoćnu Rusiju .
  • khm

    12.10.2022 10:59
    cekajte, zbunjen sam, jel se mi volimo sa amerikancima ili mrzimo? Posto se jedan dan volimo, jedan mrzimo, pa mi nije jasno
  • Dragan

    12.10.2022 10:39
    Hu
    Koji ćumez,pa to i nekoj zanatskoj firmi ne dolikuje.Ah da i Rusija ima 23 ambasade u SAD.Kičeraj srpsku u sred SAD.Još da nađu ključ predsednika SAD,kaptola itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija