Brnabić kaže da piše ekspoze i tvrdi: Nismo neutralni oko rata u Ukrajini

Premijerka Srbije i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da piše ekspoze i da to znači da ima rešenje za neka od ministarstava.
Brnabić kaže da piše ekspoze i tvrdi: Nismo neutralni oko rata u Ukrajini
Foto: 021.rs
Brnabić je rekla i da će se uskoro na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke glasati o predlozima.
Brnabić je, upitana o konkretnim rešenjima, rekla da će prvo predlog predstaviti poslanicima u Skupštini, a ne pojedinačnim medijima.
Brnabić nije želela da komentariše izveštaj Evropske komisije, navodeći da će o tome danas govoriti predsednik Srbije, a ona u narednim danima.
 
Govoreći o sankcijama Rusiji, Brnabić je rekla da smatra da Srbija jeste u specifičnoj poziciji, da narod nije za to jer je trpeo sankcije.
 
"Srbija nije neutralna, mi smo se jasno odredili prema agresiji i rekli da je to eklatantan primer kršenja međunarodnog prava", rekla je Brnabić.
 
Ona je dodala da se Srbija pridružila svim rezolucijama koje osuđuju napad Rusije na Ukrajinu i rekla da neće priznati rezultate referenduma u četiri oblasti u Ukrajini, jedino što nije uvela sankcije, navodeći da su Srbiju njeni sadašnji zapadni partneri bombardovali, izvršili agresiju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, a potom priznali nezavisnost Kosova i time ugrozili teritorijalni integritet Srbije.
 
"Mislim da minimum razumevanja za Republiku Srbiju mora da postoji i moram da kažem da za sada imaju razumevanje, uz sve pritiske nemamo konsekvence", rekla je Brnabić.
 
Upitana o tome što se u poslednje vreme govori o "brzom rešavanju pitanja Kosova", Brnabić je rekla da je to deo pritisaka, a da je Srbija uvek spremna da razgovara na "hrabar i odgovoran način".
 
"Za taj dogovor je potrebno dvoje i dve strane koje su spremne da govore o kompromisu. Mi to nemamo u ovom trenutku. Ja bih volela da se to rešenje nađe bolje pre nego kasnije", rekla je Brnabić.
 
U aprilu će biti 10 godina od Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština nije formirana, podsetila je Brnabić i upitala kako kad se to ne sprovodi Srbija može da ide ka finalnom dogovoru.
  • Temerinac

    12.10.2022 16:09
    Ne igrajte se sa sankcijama Rusiji, ostalo me ne zanima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.