Varhelji: Zabrinjava neusklađenost Srbije sa sankcijama EU, ali nema obustavljanja pregovora

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.
Varhelji: Zabrinjava neusklađenost Srbije sa sankcijama EU, ali nema obustavljanja pregovora
Foto: FoNet/AP
Naveo je da je stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije "razlog za zabrinutost i u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije se ukazuje na nazadovanje", ali "usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU nije temelj za pokretanje mehanizma za obustavljanja pregovora o prijemu u članstvo".
Varhelji je objasnio da nema osnova da "mehanizmi za obustavljanje pregovora u novoj metodologiji pregovora budu pokrenuti kad je u pitanju usaglašenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU".
To nisu pravila u metodologiji i okviru pregovora, rekao je komesar za prošrenje EU.
 
"Ali, to su pitanja na koja naše zemlje članice EU gledaju veoma strogo i to, jasno, ugrožava njihovo viđenje puta Srbije ka Evropskoj uniji", zaključio je Varhelji.
 
On je podvukao da vlasti u Beogradu treba da, u skladu sa pregovaračkim okvirom, pojačaju napore za usklađivanje sa spoljnom politikom EU, uključujući deklaracije i sankcije Unije Rusiji.
 
Varhelji je objasnio da neusklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU može "da utiče na brzinu, što se vidi i po tome što Srbija može da otvori još jedno poglavlje, a do toga nije došlo".
 
U Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode izražavanja, a razlozi za zabrinutost su i dalje verbalni i fizički napadi na novinare i sve veće kašnjenje u sprovođenju medijske strategije. 
 
Evropska komisija u novom izveštaju o napretku Srbije na evropskom putu koji se odnosi na period od juna 2021. godine do juna 2022. godine, navodi da su u nekoliko takvih napada ili pretnji upućenih novinarima policija i tužilaštva brzo reagovali, delom i zahvaljujući angažmanu dve radne grupe za bezbednost novinara.
  • mimi

    12.10.2022 19:02
    OBUSTAVI, pregovore da se odmorimo od vašeg mešanja u sve !
  • Neko tamo

    12.10.2022 18:32
    Znaju eu lisci da, ako skinu sargarepu sa stapa, necemo vise trcati u pravcu eu, vec ka Rusiji. A to im ne odgovara
  • Vule

    12.10.2022 18:29
    I mene zabrinjava sto nas tretirate ko neku od vasih kolonija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija