Danas zvanična odluka o odlaganju početka grejne sezone

Početak grejne sezone mogao bi biti odložen, a da li će se to dogoditi, danas će biti zvanično saopšteno, javlja RTS.
Danas zvanična odluka o odlaganju početka grejne sezone
Foto: Pixabay
Mediji su juče prvobitno javili da je odluka o odlaganju grejne sezone sa 15. na 31. oktobar već doneta, ali su se potom oglasili iz Ministarstva rudarstva i energetike i rekli da nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Dodali su samo da su toplane u Srbiji spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata.
 
Ukoliko grejna sezona bude pomerena za kasnije, iz Udruženja za zaštitu potrošača su tražili da se računi za grejanje umanje.
Predsednik Udruženja Nenad Bumbić naveo je da svi korisnici daljinskog grejanja, kojima se ta usluga naplaćuje po površini svake godine toplanama plaćaju propisanu količinu toplotne energije iako toplane isporuče znatno manje energije nego što naplate.
 
"Većini potrošača, toplane u Srbiji naplate između 20 odsto i 40 odsto više energije nego što isporuče. Mi razumemo da je energetska situacija takva da moramo da štedimo i to niko ne spori, ali to ipak ne znači da je fer i zakonito potrošačima naplatiti grejanje i u periodu kada oni moraju da imaju grejanje, a nemaju ga", ocenio je Bumbić.
 
Grejna sezona obično počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Ona može početi i ranije – 1. oktobra i trajati duže – do 3. maja ukoliko temperature to zahtevaju.
 
Objekti se zagrevaju u danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu.
  • Ema

    14.10.2022 20:08
    Odlaganje grejanja nije humano
    Grejanje se plaća cele godine i to astronomski. Nije ljudski da trpe stari ljudi, bolesnici i deca zbog uštede toplana, a da dobijaju uvećane račune za struju.
    Nema logike u ovome!
  • Ok

    13.10.2022 22:41
    Ok
    Šta kad crkne toplotna pumpa? Ko je održava i placa?
  • N. Slavkovic

    13.10.2022 21:08
    N. Slavkovic
    Noci i jutra su za grejanje,vec sada! Imao sam tu srecu da sam dobio stanove u novogradnji gde se grejemo i hladimo,pumpnim sistemom i nemamo,nikakve obaveze prema Toplani i Gasu! Zaista je mnogostruko,jeftinije! Nije mi jasno zasto Toplana nedozvoljava nekom da se otkaci od njih i sprovede ovaj sistem u zgradi....sigurno bi propali za manje od godine! Tek cete osetiti,sta znaci hladnoca i koliko vredi novogradnja sa ovakvim sistemo,grejana! Odrzavanje je zaista,jeftino! Ja mesecno sa stan od 94m2 placam,30 evra,zimi greje leti hladi! Evo sada sam na termostatu smanjio na 21 jer je pretoplo i to nije bas zdravo....ali bolje da greje nego da se dogrevam,klimama,grejalicama,itd! Menjajte stanove ko moze sta napisati....sami ste ovo trazili i jos cete,dobiti...onako Napredno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija