FOTO Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji: Molitva za mir, za sunarodnike i Albance

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je danas u Pećkoj patrijaršiji nakon zvaničnog ustoličenja da je njegov program "mir i samo mir, i to pre svega sa prvim susedima".
Patrijarh je nakon svete liturgije pozvao sve vernike da se mole za mir.
"Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance, da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije.
On je dodao da je takav poziv uputio na početku obraćanja upravo da neko ne bi učitavao neki drugačiji program patrijarha i čitave srpske crkve, osim onog koji je zapisan u jevanđeljima.
 
 
Patrijarh Porfirije je danas na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.
 
Neposredno po izboru, početkom pretprošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.
 
Pećka patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.
  • @ Viki

    15.10.2022 09:30
    a čemu toliki revolt zbog lonca za kupus? Lično, cenim svoj lonac za slatki kupus, jer ima značajniju ulogu u mom svakodnevnom životu od trenutnog patrijarha.
  • Radovan 3

    14.10.2022 17:42
    @Viki
    Koje dostojanstvo? O cemu Vi to? Svestenstvo je vecito zivelo na grbaci siromasnih i radnih ljudi, prodavajuci "verovanje", i drzeci zlatne lonce na glavama kao ostatke feudalizma... I da ti isti vise postuju burzoaziju nego siromasan i vredan narod, zato tu burzoaziju (ktitore) i crtaju po zidovima do dan danas... Ne bi me cudilo i da Vodja sa svojim zenama i decom bude oslikan na manastirima... Ko da vise njegova je vera, a u celoj toj prici seljacima, narodu i sirotinji ostaje taj slatki kupus, jer ipak vera ne moze da zadovolji gladan stomak...
  • Viki

    14.10.2022 15:07
    @ Radovan
    E, moj Radovane... Kako se može tako uvredljivo i sa nipodoštavanjem komentarisati svečana odežda poglavara bilo koje/čije crkve? Gde ste to naučili? Smatrate li sebe Evropejcem, liberalom, tolerantnom i ispravnom osobom? Pa, ni manje, ni više, nego lonci za sladak kupus... Možda je i neko od Vaših predaka s ponosom i dostojanstvom nosio mitru na glavi.... Žalosno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.