Posle borbe za energente dolazi i "rat za hranu"?

Međunarodni monetarni fond procenjuje da se svet suočava sa najvećom nestašicom hrane od 2008. godine.
Posle borbe za energente dolazi i "rat za hranu"?
Foto: 021.rs

S tim problemom već se suočava 345 miliona ljudi, saopštavaju Ujedinjene nacije. Strepnju da li ćemo, uz stalna poskupljenja, hranu moći da priuštimo, nadvladava strah da li će je uopšte biti.

U Srbiji, kažu stručnjaci, strateških namirnica ima više nego dovoljno. Nedoumica je samo šta raditi sa viškovima - čuvati ih ili izvoziti.

Pandemija, rat u Ukrajini, suša, usporeni lanci snabdevanja i sve skuplja proizvodnja jesu poljuljali, ali ne i ugrozili domaći prehrambeni suverenitet. Žitarica, mesa, ulja, krompira, jabuke i šljive imamo više nego što trošimo.
"Na našu sreću još uvek imamo selo koje jeste u problemima, ali gde živi oko 40 odsto stanovništva, i u najkriznijim godinama, dakle, da bi se obezbedila prehrambena sigurnost, selo je najveći amortizer", kaže agroekonomista za RTS Milan Prostran.
 
Dodaje da je ulaganje u male i mlade poljoprivrednike nova strategija Evropske unije za proizvednju veće količine hrane u zdravijoj životnoj sredini. Hrana jeste strateška roba, ali je i motor ekonomskog rasta.
 
"Ako je svetska kriza, to samo znači da će cene tih namirnica u inostranstvu biti više pa će u skladu sa tim i naši poljoprivrednici i naši prerađivači moći da zarade više prodajući taj višak koji ovde ostvaruju. A ako bude ovde ograničenja, cena će moći da kompenzuju eventualno te razlike ograničene cene na domaćem tržištu kroz, recimo, ekstraprofit koji bi eventualno mogli da ostvare izvozom te robe na drugo tržište", objašnjava  Aleksandar Bogunović iz PKS-a.
"Ukoliko bi sprečavanja izvoza bilo, naravno poljoprivrednici bi imali niže cene i samim tim ne bi mogli da investiraju, to jest manje bi mogli da investiraju tako da bi to osetili već u sledećim godinama", kaže dr Vlado Kovačević sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.
 
Pored primamljivih ponuda iz inostranstva za otkup naših zaliha, hranu moramo da čuvamo za sebe, rekao je nedavno predsednik Srbije. Upozorava da u svetu posle rata za energente dolazi i "rat za hranu".
  • Y

    15.10.2022 16:11
    @V
    Cemu toliki minusi na komentar@V koji je i te kajo tacan?! I vi botovi ste u istom sosu ko svi gradjani u nasoj Srbiji! Zar mislite da cete stalno ovako....varate se! Sto se pre kao ljudi i gradjani ujedinimo to bolje za sve nas jer u pitanju su nasi i zivoti nasih potomaka a tu podele nesme i nemoze biti!!! Zivela Srbija!!!
  • Нс

    15.10.2022 16:02
    Ма битно да буде сендвича за ове партијске болиде што кликћу минусе на сваки смислен и логичан коментар :)
  • Maja

    15.10.2022 12:47
    Osveta loših djaka!
    Blizu su.Posle ove godine gde su bili preskupi djubrivo,gorivo,hemija ,seme a zbog suše prinosi katastrofalni i još im je zabranjen izvoz kad se po dobrim cenama nešto moglo prodati videćemo ko će šta sejati ove i od kojih para.Tako da ni od seljaka više ne očekujte da Vas hrane ,gase vatru i kupuju mir!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija