Lazović: Vulin zna da će, ako Srbija usvoji EU standarde, svi iz SNS režima biti iza rešetaka

Srpska napredna stranka sa satelitima je najveća prepreka evrointegracijama, jer joj to omogućuje izborne pobede, smatraju predstavnici novijih proevropskih snaga.
Lazović: Vulin zna da će, ako Srbija usvoji EU standarde, svi iz SNS režima biti iza rešetaka
Foto: Pixabay

Oni iz redova starijih građanskih opcija žale što nije izvršena lustracija kad je trebalo, u odgovoru na stav odlazećeg ministra policije Aleksandra Vulina da Srbiji nije mesto u EU.

"To je legitiman, ali štetan i pogrešan stav. Mada razumem zašto to kaže, jer Vulin zna da ako Srbija zaista usvoji evropske standarde, na primer, u borbi protiv korupcije i kriminala, da će se iza rešetaka naći upravo pripadnici SNS režima, a ako se primene standardi u slobodi medija, da nikada ne bi mogli da pobede na izborima", kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik Ne davimo Beograd.

Zoran Vuletić, predsednik vanparlamentarnog Građanskog demokratskog foruma, pak ističe da je Vulin "osokoljen nedavnom posetom Moskvi" i da se oseća sigurnim.
 
"Vulin i ruski ministar Lavrov su poručili građanima Srbije da ne treba da brinu, Vučić će nastaviti da vodi politiku kao i do sada. To znači lažnu pro EU politiku koja se diktira iz Moskve", smatra Vuletić.
 
On dodaje da je Vulin neskriveno angažovan, šta više ponosan na svoju službu Rusiji i da ovom izjavom direktno gura Vučića u formalni prekid EU integracija.
 
"Biće zanimljivo videti da li će Vučić uspeti sa novom prevarom Evrope time što Vulin neće biti deo nove Vlade. Za takvo rešenje je takođe potrebna Putinova saglasnost, ukoliko je spreman da suzbije sujetu", mišljenja je predsednik GDF.
 
Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata, u pisanoj izjavi zaključuje da je "sramota da Vulin, sa visoke državne pozicije, ima priliku da nas svakodnevno udaljava od modernog i normalnog sveta".
 
"Njegovi javni nastupi su kombinacije suludih i opasnih izjava. Da je 2000. započet proces lustracije, na čemu je insistirala LSV, Vulin bi kao portparol Mirjane Marković i zločinačko-mafijaške organizacije JUL među prvima bio lustriran", ukazuje Marton.
 
Miroslav Parović, iz desnog Narodnog slobodarskog pokreta, pak tvrdi da je u vlasti napravljena "rijaliti priča poput one u Zadruzi pa je tako Vulinu dopala uloga da bude protiv EU i za Ruse, a Zorani da bude protiv Rusa".
 
"Suština igre ne da na kraju Vučić ispadne najnormalniji što je jako teško, a da mi svi drugi ganjamo te njihove priče i ne bavimo se korupcijom i kriminalom koji razjedaju društvo. Uz to, lako je Vulinu biti anti EU kada njegov prijatelj i poslovni partner Željko Mitrović sav kapital i poslovne veze ima u Londonu", zaključuje Parović.
 
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je za Novosti da što pre Srbija prihvati da je iz Evropske unije "ne žele" i da joj "tu nije ni mesto, biće bolje", i dodao da odnos prema EU "nije pitanje emocija već racionalnih odluka".
 
Mediji pišu da će u utorak 18. oktobra početi zasedanje Narodne skupštine o sastavu nove vlade Srbije, kao i da Vulin verovatno neće ostati ministar.
 
Navodno, prema tim spekulacijama, on bi trebalo da dođe na funkciju direktora Srbijagasa umesto Dušana Bajatovića.
 
Prema sastavu nove vlade, čija je mandatarka u trećem mandatu Ana Brnabić, tumačiće se i da li će Srbija krenuti u spoljnopolitički zaokret, odnosno da li će u njoj ostati ministri koji otvoreno zagovaraju blisku saradnju sa Rusijom i udaljavanje od Zapada.
  • Stbga

    19.10.2022 07:39
    Posle komunista i nacista, vi “opozicija” ste nešto najgore što postoji. Samo pljujete za pare i time mislite da ćete doći na vlast, da bih zatim pokrenuli krađu države. BDP Srbije je pao ispod 40 milijardi evra posle 2008 godine a sada je preko 60 milijardi. BDP po glavi stanovnika 2014 godine jedva da je iznosio 5000 evra po glavi stanovnika a danas je skoro 10000 € pgs. Da se ljudi u ovoj zemlji malo zapitaju ko je sve iz te opozicije bio ili je povezan sa bivšom vlašću koja nas je dovela do bankrota.
  • Бранко

    18.10.2022 07:02
    С3ме корупције неговали су бивши а негују и садашњи
  • Franc

    17.10.2022 10:24
    Diploma
    Prvo studije, a onda prodavati pamet, ne kao belosvetski " političari smeđi ofarbani u zeleno", a naši žute patkice. Stalno pretite kao nacional socijalisti ili crveni kmeri, ostaćete zarobljeni u svojim idejama. Prvo nešto doprinesite društvu, ne budite većiti srudenti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija