FOTO: Građani prijavili, inspektori zatekli firmu koja izliva otpadni mulj direktno u reku Kubršnicu

Republički inspektori danas su na licu mesta zatekli kamion građevinske kompanije "Arbag" koje je angažovala kompanija "Instone Line", kako istovara otpadni mulj u reku Kubršnicu u Aranđelovcu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da inspektori detaljno ispituju slučaj, poručivši da očekuje da će počinioci biti najstrože kažnjeni.

"Današnji primer bahatosti i neodgovornog odnosa prema životnoj sredini i našim rekama zaslužuje kaznu, koja treba da posluži kao primer svima koji ubuduće pomisle da otpadni materijal odlože u reku. Čim smo dobili prijavu građana, zahtevala sam od republičkih inspektora da izađu na teren i detaljno ispitaju slučaj, što su zajedno sa lokalnim inspektorima zaštite životne sredine i učinili. Prošlo je vreme kada su takvi postupci bili tolerisani. Pokazaćemo nultu toleranciju prema svima koji počine zločin protiv prirode poput današnjeg slučaja istovara otpada u naše reke", rekla je ministarka Vujović.

Ona je poručila da Ministarstvo koje vodi ulaže velika sredstva i napore kako bi se zaštitile reke, a ovakvi postupci pojedinaca su nedopustivi.
 
"Država će sankcionisati svako neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini i u tome nema povlašćenih ni zaštićenih. Želim da zahvalim građanima koji su zabeležili ovaj slučaj i time dali svoj doprinos u našim naporima da sačuvamo životnu sredinu. Molim građane da nastave da beleže i prijavljuju ministarstvu svaki slučaj ekoloških prekršaja na koji nailaze u svom okruženju, jer samo zajedno možemo da sačuvamo životnu sredinu za dobrobit svih", rekla je Vujović.
 
 
Uzorak otpada koji je istovaren u reku Kubršnicu poslat je na analizu u akreditovanu laboratoriju. 
 
Republički i lokalni inspektori postupaju u skladu sa svojim nadležnostima, a o slučaju nezakonitog istovara otpada u reku Kubršnicu obavešteni su i nadležna vodna inspekcija, kao i ekološka policija, navodi se u saopštenju ministarstva.
  • Milan

    17.10.2022 09:51
    Normalni
    Meni je strašno što svuda oko nas postoje ljudi kojima je normalno da se otpad samo zafrljači bilo gde. Gledamo to i u svetu. Civilizacijske razlike su prevelike, navike i pogled na svet potpuno različiti, a kao isti narod...
  • Veljaš

    17.10.2022 08:01
    Kaže ministarka,,prošlo je vreme,kad je moglo....,,Znači do juče se moglo.
  • Slavko

    17.10.2022 07:53
    Eno u Čurugu neki lik posekao svu trsku i krci obalu mada je zabranjeno a moze po zakonu samo 1m da prokrci da bi došao do vode .On raskrcio 50m i dobio kaznu 50000 din i nastavio dalje da krci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.