Grejalice skuplje 10 odsto: Šta je najisplativije uzeti od grejnih tela i koje su cene

Odlaganje grejne sezone građane je nateralo da obezbede sopstvena grejna tela. Potražnja je velika, a cene veće nego lane za najmanje 10 odsto.
Grejalice skuplje 10 odsto: Šta je najisplativije uzeti od grejnih tela i koje su cene
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, u nabavku je krenuo svako po svojim mogućnostima. Ko veruje da će sunce biti blagodarno, a hladni intervali kratki, bira jeftinije grejalice. Ima i onih koji su rešili da se obezbede na duži rok.
Najjeftinije grejalice mogu da se kupe za oko 1.700 dinara, dok za inverter klime treba izdvojiti najmanje 300, a u proseku najčešće 500 evra. Trgovci kažu da je od septembra skočila potražnja, a naročito otkako su počele spekulacije o pomeranju grejanja.
"Od juče imamo stotine poziva i narudžbina radijatora, grejalica, peći, naročito u Beogradu koji je uglavnom oslonjen na centralno grejanje, pa građani gledaju kako da preduprede dane do početka rada toplana. Tražnja je skočila drastično, a najviše za uljanim radijatorima, za koje kupci veruju da su najbolji odnos cene i kvaliteta. Koštaju od 5.500 do 19.000 dinara. Obične grejalice koje izduvavaju su od 1.700, pa idu do 15.000 dinara. Kao i sva ostala tehnika i ovi proizvodi namenjeni zagrevanju prostorija su skuplji u odnosu na prošlu godinu", rekao je operater u većem trgovinsikom lancu tehnike.
 
Kada je efikasnost, ali i potrošnja u pitanju, elektrotehničari najviše hvale inverter klime. Možda su u startu veća investicija, ali tvrde, isplativija na duže staze.
 
"Stan od 65 kvadrata se, ako je tokom zimskih meseci inverter klima neprestano uključena, može grejati za 6.000 do 7.000 mesečno", kaže elektrotehničar Milan Bojičić. "U toku dana dok ukućani nisu u stanu, može da se podesi na 17 stepeni, a uveče kada se svi skupe na 22 do 23 stepena i to je sada najisplativija varijanta. Ubedljivo najlošije su kvarcne peći, kaloriferi i uljani radijatori koji mnogo troše struju, a imaju malu moć grejanja".
 
Najjeftinije inverter klime koje se mogu naći na tržištu su oko 35.000 dinara do 90.000 dinara. Postoje i mermerna grejna tela koja rade na principu TA peći, a cena im je od 120 do 140 evra.
 
"Posle klime, najisplativije su TA peći i ovi mermerni grejači, koji akumuliraju i emituju toplotu. Problem je jedino ako se dogodi da sada zbog odlaganja grejanja svi u zgradi uključe razne grejalice na struju. Nema sumnje da će doći do ozbiljnih kvartova u trafostanicama, jer nisu projektovane za masovno grejanje na struju", kaže Bojičić.
 
I agregati traženi
 
Ne strahuju građani samo od hladnih radijatora. Mnogi su sumnjičavi i koliko će narednih meseci biti stabilno snabdevanje strujom, pa su rešili da se osiguraju agregatom. Njime mora oprezno da se rukuje, radi na benzin i ne sme da se drži u zatvorenom.
 
"Veoma mnogo se prodaju agregati. Najviše se prodaju oni od 3,5 kilovata koji su pogodni za domaćinstva. Oni koštaju oko 70.000 dinara i na njih može da se poveže svetlo, frižider, manje grejalice. Ne može šporet. Prodavali smo i one veće od 10 kilovata, koji koštaju od 300.000 do 400.000 dinara", rečeno je Novostima u jednoj radnji u Subotici.
  • uiilyii

    19.10.2022 16:56
    Zamislite da su jeftinije 10 odsto.
  • dođoš

    17.10.2022 10:34
    ....
    Fujitsu 12lmce za dnevnu,sobe 07lmce greju 80m2 milina ,račun prosle godine mesecno 4600din,metar drva danas 100e.
  • kizza

    17.10.2022 10:16
    kako da ne
    Krstena inverter klima je bar 700eur, plus ugradnja min 100eur. Ako vam objekat nije dobro izolivan i nemate bar pristojnu pvc stolariju ima da se muči i uvek radi pod opterećenjem. Naravno, onda i troši više. Na to dodajte godišnji servis (ozbiljan servis sa pranjem klime i turbine) koji je min 50eur. Naravno ako nećete da udišete smrad i bakterije, a i da imate garanciju. Računajte i na defroste kada je vlažno vreme (min 10ak minuta u sat vremena), tada klima ne greje i to se oseti. Uz to moraćete da se prilagodite da stalno imate strujanje vazduha u prostoriji, sto mnogima ne prija.
    Takođe će stalno nešto da krcka i "šišti" pa je spavanje dosta komplikovanije. Imam 3 inverter klime i ovo su moja iskustva. Lično, noću koristim TA peć, na punjenju u jeftinoj tarifi, pošto pored klime ne mogu da spavam. Uglavnom, nije baš sve tako idealno u vezi sa inverter klimama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija