Zašto je sporazum Srbije sa Norvežanima "strogo poverljiv"?

Stavljanje oznake "strogo poverljivo" na ugovor o angažovanju norveške firme "Ristad enerdži" za savetodavne usluge u oblasti energetike, od strane Vlade Srbije, potpuno je neuobičajeno.
Zašto je sporazum Srbije sa Norvežanima "strogo poverljiv"?
Foto: Pixabay

Kako piše Danas, ovakav postupak je i protivan praksi kada je reč o zaštiti važnih državnih dokumenata, smatra domaća stručna javnost.
 

Sagovornici Danasa ističu da je osnovni razlog za donošenje takve odluke želja vlasti da omogući da se posao norveškoj firmi obezbedi direktnom ponudom a ne putem raspisivanja tendera ali i da se od očiju javnosti, bar zasad, sakrije sve ozbiljnije razmišljanje nadležnih o privatizaciji Elektroprivreda Srbije.
 

Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da ne postoji nijedan razlog da ugovor sklopljen sa norveškom kompanijom o konsultantskim uslugama bude označen sa "strogo poverljivo".
 
"Potpisivanje ugovora tog tipa ne bi smelo da bude sakriveno od očiju javnosti. Jedino što je dozvoljeno i moguće u takvom slučaju je da izveštaj koji bi ta kompanija dostavila nadležnima bude označen kao strogo poverljiv jer se bavi procenama u oblasti energetike koja je strateški značajna za funkcionisanje države. Međutim, stavljanje oznake strogo poverljivo na ugovor o konsultantskim uslugama je potpuna besmislica", objašnjava sagovornik Danasa. 
 
Sa druge strane, kada je već sadržina ugovora proglašena strogo poverljivim dokumentom, onda je težnja nadležnih da otkriju zbog čega u javnost dospevaju informacije iz vrha države koje bi trebalo da budu zaštićene, potpuno opravdano, kaže Pavlović.
 
"Nevezano za to da li je ispravno što je dokument označen kao tajna, važno je saznati kako dolazi do 'curenja' poverljivih informacija jer je to bitno za segment bezbednosti države. Jasno je da taj dokument medijma mogao da doturi neko blizak Vladi Srbije ili pak kompaniji angažovanoj na konsultantskim poslovima ", navodi Pavlović.
 
Odgovarajući na pitanje da li nadležni stavljanjem oznake "strogo poverljivo" na ovaj dokument od javnosti žele da sakriju mogućnost ulaska stranog kapitala u Elektroprivredu Srbije Pavlović ističe da bi prodaja tog državnog preduzeća predstavljala veliku grešku.
 
"Jedino što bi bilo prihvatljivo je da, primera radi, za manjinski udeo koji bi Srbija dobila u mađarskoj nuklearnoj elektrani isti takav udeo dobiju Mađari u EPS-u. Međutim, i u tom slučaju bi to trebalo ostvarivati kroz široku javnu raspravu a ne kroz donošenje tajnih dokumenata", ističe Pavlović.
 
Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović takođe ističe da u ovom slučaju nema razloga za oznaku "strogo poverljivo".
 
"To nema nikakvog smisla. Može, kao strogo poverljiv dokument, da bude označen neki izveštaj konsultantske firme ili jedan njegov deo ako je rađen za potrebe države. Ovde je razlog, zbog čega je do toga došlo želja vlasti da se ugovor norveškoj kompaniji dodeli direktnom pogodbom a ne kroz proceduru tendera. Kada nešto ima oznaku strogo poverljivo onda ne mora da se ide na tenderski postupak", objašnjava Gavrilović za Danas.
 
On dodaje da je problem i to zbog čega uopšte strana firma radi ovaj posao kada Elektroprivreda Srbije kao i Ministarstvo rudarstva i energetike imaju veliki broj stručnjaka koji bi mogli da ga urade na adekvatan način.
 
"Što se tiče privatizacije, cilj je da javnost stekne utisak kako je inicijativa za svojinsku transformaciju EPS-a, u nekom obliku, potekla od ugledne strane konsultantske kuće a navodno ne od strane Vlade Srbije te je ona nakon što je struka dala svoje mišljenje, to i usvojila jer je u najboljem interesu te firme", zaključuje sagovornik Danasa.
 
Podsetimo, kako su nedavno preneli mediji, ministar finansija Siniša Mali sklopio je u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Ristad enerdži, koji nosi oznaku strogo poverljivo, a koja bi trebalo da registruje probleme u energetici i definiše tri moguća puta - brzu tranziciju (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), sporu tranziciju (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu) i treću fazu (korišćenje nove nuklearne tehnologije).
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba po službenoj dužnosti da pokrene istragu ko je dao medijima na uvid dokument koji je Vlada Srbije usvojila kao strogo poverljiv.

Teme

EPS
  • Da

    17.10.2022 12:13
    Strogo poverljiv pred rusima.
  • betmen

    17.10.2022 10:41
    Da li se neko od tih vajnih stručnjaka zapitao i saznao šta piše u ugovor Zastave sa Fijatom od kada su Tadić i finansijski mag Dinkić sklopili isti??? Sa time se baš nisu bavili, ili nije bilo politički korektno?
  • Nimbus

    17.10.2022 10:35
    Opozicija izaziva paranoju?!?
    Izjave ove vlasti:
    Groblja ce nam biti mala
    Najgora zima pred nama
    Gore nego 90-tih
    Svi su protiv nas
    Nuklearni rat
    Glad
    Napadaju predsednikovu porodicu
    Atentati
    Drzavni udari
    ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.