Još jedno poskupljenje: Više cene malog i velikog servisa automobila

Mnogi auto-servisi u Srbiji podigli su cene svojih usluga, a ovaj potez pravdaju poskupljenjem radnog sata majstora i održavanja mašina, delova i opreme.
Još jedno poskupljenje: Više cene malog i velikog servisa automobila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ko mora da odradi mali ili veliki servis na svom vozilu, treba da računa da su cene ovih usluga poskupele za oko 15 odsto.
Prethodno su poskupele i vulkanizerske usluge, kao i gume i to za 20 odsto, a 1. novembar će uskoro, do kada bi letnje gume trebalo zameniti zimskim.
Doskoro je mali servis vozila s delovima koštao od 8.000 do 12.000 dinara, dok je sada od 12.000 do 16.000 dinara.
 
Kad je u pitanju veliki servis vozila s delovima, cena je iznosila od 40.000 do 50.000 dinara, a sada košta od 50.000 do 60.000 dinara. 
 
Marko Lacmanović iz jednog beogradskog auto-servisa potvrdio je za Kurir da je došlo do poskupljenja.
 
"Na ovo poskupljenje su se auto-servisi odlučili jer je porasla cena radnog sata majstora. Ta cena je u nekim jačim kućama 80 evra, dok je u slabijim servisima cena radnog sata od 4.000 do 7.000 dinara. Deficit je majstora, mnogo njih odlazi na rad u inostranstvo, gde se sat plaća od 180 do 210 evra. Ostali razlozi za poskupljenje su i to što je sve poskupelo - mašine, njihovo održavanje, oprema, delovi, alat... dakle, prinuđeni smo na poskupljenje", objašnjava Lacmanović.
 
Naglasio je da su ovo trenutne cene, kao i da je vrlo moguće da će doći do novog poskupljenja, s obzirom na to da rastu i cene svega onoga što se koristi prilikom servisa vozila. 
 
Mali servis se, podseća, radi jednom godišnje, a veliki servis na 80.000 do 100.000 pređenih kilometara.
 
"Vozači su iznenađeni zbog poskupljenja, ali ima posla. Mnogi traže mogućnost odloženog plaćanja i plaćanja na rate, biraju najjeftinije delove, biraju one auto-servise koje nude jeftinije usluge. S obzirom na to da je sve poskupelo, i vozači traže način da bar malo uštede", zaključio je Lacmanović.
  • Eon

    20.10.2022 07:14
    Sve po redu
    Ma nema brige. Uskoro neće biti goriva pa će servisi biti nepotrebni.
  • Stohadin

    19.10.2022 16:47
    Servis
    Mene ulje 3 l,a treba mi 2,7 l,filter ulje i filter vazduh koštaju nepunih 5000.5500 max svake 2 god kad menjam filter goriva.
    Toliko platim za mali servis. I uradi sam.
    Ništa komp,reseti,zezanja i ostalo...
  • bananarama

    19.10.2022 13:29
    Isto kao što je i meni poskupelo mleko, hleb, šećer, meso, grejanje, struja, sladoled, čokolada, keks, burek, jogurt, . . . . tako je sve to isto poskupelo i majstorima, molerima, frizerima, električarima, krojačima, taksistima, . . . . E sada, njima je lako. Svi su privatnici i jednostavno za koliko ih mesečno život više košta oni za toliko podignu usluge. To vam se dragi moji zove inflacija. Ne mogu samo trgovci da dižu cene kako im padne na padne. Dizaće i svi ostali kako bi mogli da isprate povećanje cena po prodavnicama i pijacama.
    E sada, veliki broj ljudi radi za nekog privatnika i zavisi od toga hoće li mu ovaj podići cenu satnice kako bi i taj radnik mogao da prati povećanja cena u marketima i na pijacama ili mu neće podići satnicu već će ga ucenjivati. Ali za to dragi moj postoji ulica, protesti ili jednostavno pljuneš takvog gazdi, pokupiš se i odeš. A gde odeš?
    Pa odeš ili u 3 p.m. ili negde preko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.