Nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava: Koja je bila najbrojnija do sada?

Od kako je poznato da će nova Vlada Srbije imati ukupno 25 ministarstava, u javnosti ne prestaju spekulacije o tome da li je reč o jednom od najglomaznijih kabineta, ili je pak među "skromnijima".
Nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava: Koja je bila najbrojnija do sada?
Foto: 021.rs
Ni najveći, ni najmanji - ukratko bi mogao da glasi odgovor na ovo pitanje, jer se kreće negde između dve krajnosti po broju ministarstava: između 36 i 18, piše Blic.
Naime, ako se pogledaju podaci u posledne dve i nešto decenije, dolazi se do sledećeg: najviše ministara u novije vreme imala je prelazna vlada Milomira Minića nakon 5. oktobra 2000. godine i to 36, dok je najmanje imala Vlada Aleksandra Vučića od 2014. do 2016. godine - svega 18.
Analitičari smatraju da je teže upravljati većom vladom, ali da je verovatno bilo "potrebno da se naprave kompromisi i podmire sve zainteresovane strane".
 
Od uvođenja višestranačja, Srbija imala 16 vlada
 
Od kako je 1990. godine uvedeno višestranačje u Srbiji, promenilo se ukupno 16 vlada, a menjao se i broj ministara i članova premijerskog kabineta. Ipak, možda bi moglo da se izvuče određeno pravilo - što je kriza veća, vlada je brojnija.
 
 
Nakon prvih višestranačkih izbora posle komunističke vlasti 1990. godine formirana je vlada Dragutina Zelenovića od januara do decembra 1991. godine sa 23 člana i 20 ministara.
 
Usledila je vlada Vladimira Božovića od 1991. do 1993. godine sa 19 članova i 15 resora, pa vlada Nikole Šainovića od 1993. do 1994. godine koja je brojala 26 članova i 22 ministara.
 
Dve vlade Marjanovića
 
Devedesete su možda najpoznatije po vladama Mirka Marjanovića. Prva vlada Marjanovića izdržala je pun mandat od 1994. do 1998. godine tokom kojeg je imala 19 ministara i 25 članova.
 
Druga vlada na čijem čelu je bio trajala je upola kraće, od 1998. do 2000. godine, ali je bila znatno brojnija sa 31 članom i 23 ministara.
 
Najbrojnija vlada 2000. godine
 
Petooktobarske promene donele su, između ostalog, i najbrojniju vladu koja je doduše potrajala svega nekoliko meseci. Na čelu te vlade bio je Milomir Minić, a u Nemanjinoj 11 bilo je ukupno 36 članova uz predsednika, dva potpresednika i 21 ministra.
 
Ta vlada je podeljena na četiri kolegijuma ministara sa po troje (kolegijum ministara unutrašnjih poslova, kolegijum ministara finansija, kolegijum ministara pravde i kolegijum ministara informisanja).
 
Đinđićeva vlada sa 20 resora
 
U novijoj istoriji pamti se vlada Zorana Đinđića od 2001. do 2003. godine sa 29 članova i 20 resora.
 
 
Nakon atentata na premijera formirana je vlada Zorana Živkovića koja je brojala 26 članova i 19 ministarstava.
 
Usledile su dve vlade Vojislava Koštunice, tadašnjeg lidera DSS-a. Prva vlada od 2004. do 2007. godine sa 21 članom i 19 ministarstava i druga od 2007. do 2008. godine sa 24 resora i jednim članom više.
 
Minić pa Cvetković
 
Ako se izuzme prelazna vlada Minića, najbrojnija vlada u novijoj istoriji bila je ona na čijem se čelu našao Mirko Cvetković. Imala je ukupno čak 35 članova od kojih 32 ministarstva.
 
Zanimljivo da je Cvetkovićeva vlada imala toliko članova u vreme jedne od najvećih svetskih kriza od 2008. do 2012. godine.
 
Nakon promene vlasti 2012. godine formirana je vlada Ivice Dačića u kojoj je prvi potpresednik bio Aleksandar Vučić. Vlada je brojala 24 člana i jedan resor manje.
 
Vlada Vučića imala najmanje ministara
 
Dve godine kasnije formirana je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koja je imala najmanje članova u novijoj istoriji - 19 i 18 resora. Njegova druga vlada od 2016. do 2017. godine imala je 24 člana i 22 ministara.
 
Usledile su vlade Ane Brnabić. Od 2017. do 2020. godine vlada je imala 22 resora i ukupno 23 člana, da bi druga vlada na čijem čelu je bila ona brojala 24 člana i 23 ministra.
 
 
Konačno, treća vlada Ane Brnabić brojaće 25 ministarstava.
 
Broj ministara otkriva dve stvari
 
Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović ističe za "Blic" da je teže upravljati većom vladom.
 
"Kada je vlada manja, onda je i manje prostora za konfuziju. Ovako postoji opasnost da se napravi zbrka. Mnogo toga će zavisiti od glavnih menadžera, a to su Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. Ako uspeju da ukomponuju dobro vladu, ona će funkcionisati, a ako ne uspeju, verovatno će doći do promena ministara", ocenjuje Lacmanović.
 
Kako kaže, broj ministara u novoj vladi otkriva dva faktora.
 
"Verovatno je bio potreban veći kompromis da bi se podmirili apetiti svih zainteresovanih strana. S druge strane, i velika krizna situacija sigurno je imala uticaja da nova vlada ima toliko resora. Pritom ne mislim da će u uslovima krize veći broj ministara napraviti veću štetu", naglašava Lacmanović.
 
On ističe da je nezahvalno porediti broj ministara u različitim vremenima.
 
"Svaka vlada je radila u drugačijim okolnostima. Ova nastaje u uslovima velike svetske krize, tako da je veoma teško praviti paralele", zaključuje Lacmanović za "Blic".
 • Dr Miggyy

  20.10.2022 09:59
  KAKVA VLADA, LAŽOVNA!
  Brnabić misli da je buduća vlada u težoj situaciji od one nakon Drugog svetskog rata. Šta li ona misli, kada ona i ne misli. Sve misli, odlučuje i radi jedan čovek, a ministri i ostali aplaudiraju i veličaju postupke prvog čoveka izigravaju njegovog poltrona, a konkurencija je ogromna. Imajući to u vidu nama ne treba vlada sa 25 ministarstava, već vlada bez ministarstva i onako sve poslove obavlja prvi čovek, koji nikome ne podnosi račune, jer je on i predsednik i premijer i ministar svih ministarstava i sudija i kadija, a ostali su slike svoje persone i ništa više i ništa manje. Plagijatori doktorata i oni sa kupljenim i na drugom načinu dobijene diplome ostaće i u novoj tako zvanoj vladi. Jedini gospodin koji zna gde je i s kojim kvalitetima i školama raspolaže je Palma, na čemu i poštenju čestitam.
 • Neli

  20.10.2022 09:07
  Bahato
  A kad običan građanin treba da završi nešto niko nije nadležan! Bitno oni da se uhlebe, decu lečite smsovima, užas!
 • Lopovska posla

  20.10.2022 09:02
  Citat iz Balkan ekspresa:"Šta ga džabalebaroša na jednom mestu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pijanista pušten iz policije

Umetnik Andrej Josifovski Pijanista pušten je iz policije, obijavila je večeras organizacija Kreni-promeni na društvenoj mreži Iks.