Nova - stara lica: Dačić ponovo ministar spoljnih poslova

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić biće ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije, piše danas Demostat.
Nova - stara lica: Dačić ponovo ministar spoljnih poslova
Foto: 021.rs
Dačić, koji je bio predsednik Skupštine Srbije u prethodnom mandatu, vraća se u ministarstvo koje je vodio u vladi Aleksandra Vučića, a potom i Ane Brnabić, od 2014. do 2020. godine, prenosi Demostat.
Pred novim ministrom spoljnih poslova Srbije je, u ovakvim međunarodnim okolnostima, veliki posao, jer Vladu Srbije čekaju važne odluke po pitanju Kosova i odnosa prema Rusiji, odnosno Evropskoj uniji.
Ne treba zaboraviti da je Dačić, u svojstvu premijera, u aprilu 2013. godine potpisao Briselski sporazum sa Prištinom, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, kosovsku policiju, integraciju pravosudnih vlasti, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, kao i da dve strane neće blokirati jedna drugu u evropskim integracijama.
 
Demostat navodi da, i pored toga što se za Dačića lepi etiketa "ruskog čoveka", na Zapadu postoji jedna vrsta uvažavanja kada je Dačićeva konstruktivnost u pitanju. Dačić je imao vrlo dobru komunikaciju sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, za vreme čijeg mandata je i potpisan Briselski sporazum.
 
Iz diplomatskih krugova dolaze signali da bi Eštonova ponovo mogla biti uključena u dijalog Beograda i Prištine, sada u timu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.
 
Dačić u diplomatskim krugovima ima veći kredibilitet i na istoku i na zapadu u odnosu na SNS i dosadašnjeg šefa diplomatije Nikolu Selakovića.
 
Iako važi za proruski orijentisanog političara u Srbiji, Dačić se posle izbora sastao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, samo mesec dana po njegovom dolasku u Beograd, podseća Demostat.
  • MAli LETECI MEDVEDIC

    23.10.2022 19:15
    Daco Krofnica
    Na Novu sam rodjen, to vec svako zna, pa sam zato jarac medju ovcama. Med i mleko ima da Srbijom tece dok ja pevam pesme, svima svako vece! Ko god pesme peva zlo nemisli zna se, to je isto ko za prijatelje da ispeces prase. Pa sam zato Ministar Inostranih dela, da svet bude i Srbija zadovoljna cela! Ko dobrica nije i zemlju nevoli njega bas za Srbiju zadnjica bas boli. Patriota bio i ostao naucih engleski, pa sa svima pticam na nivou svetski. Du ju spik inglis, jos i ruski znam, pevam na svim jezicima bas po celi dan. Ko drukcije misli njegova je stvar, ja povazdan klicem Zivela Srbija!
  • sevee

    21.10.2022 10:26
    MAGARCI NA POMOLU
    Sve je jasno, on i njegov brat Bajatović, jezivo, oni mogu samo u Srbiji biti na funkcijama. Da smo normalna zemlja za njih niko i nikad ne bi znao. Ali pošto se pametni sklanjaju budalama ili su otišli iz ove tužne zemlje, onda ovakvi likovi isplivavaju. Jasno je kakva Vlada RS, takvi i ministri.
  • petar

    21.10.2022 10:17
    bravo
    za bucka , vredi više sam za Srbiju od cele jadne opozicije zajedno !on sam povukao više priznanja , nego što su žuti mogli i da sanjaju a kamoli pokušaju !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija