Deca iz Srbije više ne mogu na transplantaciju u Italiju "zbog našeg sistemskog problema"

Deca iz Srbije više ne odlaze na transplantaciju jetre u Bergamo, jer je iz Italije stiglo obaveštenje da raskidaju ugovor o saradnji sa Srbijom.
Deca iz Srbije više ne mogu na transplantaciju u Italiju "zbog našeg sistemskog problema"
Foto: Pixabay
To je rekao danas na skupu o transplantaciji organa u Vršcu načelnik Odeljenja hepatologije u Kliničkom centru Srbije (KCS) Đorđe Ćulafić, objavila je Euronews Srbija.
Ćulafić  je naveo da je problem nedostatka organa skoro potpuno zaustavio transplantaciju u Srbiji, kao i da je poslednja transplantacija jetre u KCS urađena u avgustu prošle godine, a ukazujući na prekid saradnje sa Bergamom, rekao je da je "sasečena još jedna grana".
"Dobili smo dopis glavnog koordinatora za transplantaciju u Italiji da Ministarstvo zdravlja Italije raskida ugovor sa Ministarstvom zdravlja Srbije. Do sada su u Bergamo na transplantaciju jetre odlazila deca iz Srbije, a imali smo pravo na sedam do 10 adultnih transplantacija. To je Srbija sve plaćala, ali je sada i to  prekinuto. Prošle godine smo imali četiri pacijenta sa akutnom insuficijencijom jetre, koji ne bi preživeli 48 sati da ih nismo poslali u Italiju", naveo je  Ćulafić.
 
Razlog za raskid ugovora je nedostatak donora u Srbiji, a ugovor koji je Srbija imala sa Italijom podrazumevao je reciprocitet, odnosno da deca mogu da se leče i da im se transplantira jetra, ali da iz Srbije stižu organi.
 
"Kada govorimo o transplantaciji u inostranstvu, situacija je sledeća: Italijani hoće da je rade, ali sada samo sa živog donora i kada su deca primalac mora da se obezbedi davalac. Imamo prođu i u Turskoj, takođe za transplantacije sa živog donora", kazao je Ćulafić.
  • Sanja

    21.10.2022 11:00
    Nema donora u Srbiji
    Raskidaju ugovor jer je nedovoljan broj donora. Ovo je do ljudi koji žive u Srbiji.
  • Sabahudin

    21.10.2022 09:22
    Omerović
    Tuga. Od zdravstva kakvo je bilo u SFRJ dovedoše nas na dno dna...
  • Marta

    21.10.2022 08:18
    Pa naravno!
    I dok nas Skupstina zamajava Belivukom da bi obezbedila jos 4 fotelje za svoje partijske parazite, mi ovo procitamo samo na 021. Znaci svima je ovo usputna vest, ali zato svaka emisija se bavi sta je rekao Belivuk, Nedic, Vulin, AV. Sa kim se prepucava Zoka Mihajlovic itd. Stvarno smo potpuno polupano drustvo, ni ne zadluzujemo bolje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija