Veliki školski čas danas u Šumaricama

"Veliki školski čas", mirovna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora, održaće se danas u kragujevačkim Šumaricama.
Veliki školski čas danas u Šumaricama
Foto: 021.rs
Tom prilikom će biti izvedena poema "Zemlja" književnika Enesa Halilovića.
Režija je poverena Petru Stanojloviću, a u izvođenju poeme učestvuju glumci Nebojša Dugalić, Rifat Rifatović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Avram Cvetković i Vojin Vasojević.
Scenski prikaz Halilovićeve poeme kod spomenika streljanim đacima i profesorima pratiće Hor učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije pod vođstvom dirigenta Jelene Magleševe.
 
Pre manifestacije održaće se moleban koji će kraj spomenika žrtvama fašističkog zločina nad civilnim stanovništvom služiti sveštenici Srpske pravoslavne crkve. 
 
Manifestaciji će prisustvovati i premijerka Ana Brnabić.
 
Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.
  • korektor

    22.10.2022 00:32
    školski čas
    Gazimestanac je, pretpostavljam, hteo da prozove gospodina Šolca (Olaha)- a ne Šulca. Ovaj drugi ne bi trebao da bude u ovoj temi. Inače je komentar za "plus".
  • Gazimestan

    21.10.2022 14:35
    Da li smo danas imali neki savet od gospodina Šulca šta treba da uradimo i kako da se ponašamo?
  • Profesor Istorije

    21.10.2022 12:22
    Istorijski amandman
    "Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije."
    Akcija pokreta otpora... ali istorija traži istinu.
    U čemu je još uvek problem da se jasno kaže da su napad na nemce izvršili ČETNICI koje je vodio major Palošević kod mesta Ljuljaci, partizani nisu učestvovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija