"Koridori Srbije" isplatili 62 miliona odštete građanima zbog radova na auto-putu

"Koridori Srbije" su u toku 2021. godine isplatili građanima 62 miliona dinara za naknadu štete koja je nastala kao posledica radova na deonicama auto-puta.
"Koridori Srbije" isplatili 62 miliona odštete građanima zbog radova na auto-putu
Foto: 021.rs
Nova ekonomija piše da je novac isplaćen na ime izgubljenih parničnih postupaka po odštetnim zahtevima.
 
Srbija je, inače, u poslednjih deset godina za kazne i penale platila milijardu evra. 
Šteta je nastala kao posledica izvođenja radova na deonicima auto-puta od strane izvođača radova, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).
DRI je objavio izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja "Koridora Srbije" za 2021. godinu.
 
Radi se o šteti koja je nastala usled vibracija, zauzeća zemljišta, nemogućnosti pristupa parcelama i nedozvoljenog ulaska u posed deonicama izgradnje auto-puta Кoridora 10 i Кoridora 11, ali i na deonicama izgradnje paralelnih nekomercijalnih puteva, oštećenjima… 
 
Kako se objašnjava u izveštaju DRI, za iznos isplaćenih sredstva Koridori ispostavljaju izvođaču radova klejm (odštetni zahtev za dodatno plaćanje tokom ugovora u građevinarstvu).
 
Zakonom o obligacionim odnosima propisano je da Naručilac i Izvođač radova na nepokretnosti solidarno odgovaraju trećem licu za štetu koja mu nastane u vezi sa izvođenjem tih radova.
 
Koridori su trenutno stranka u postupcima pred sudovima opšte nadležnosti i pred privrednim sudovima u parničnim, vanparničnim, upravnim, krivičnim i prekršajnim postupcima, piše u izveštaju.
 
Na dan 31. decembar 2021. godine, ukupan broj predmeta u kojima su "Koridori Srbije" stranka je 1.531.
 
Parničnih postupaka je 450, vanparničnih postupaka je 1.010, pred Upravnim sudom je 53 postupaka, krivičnih postupaka je pet i prekršajnih je 13.
 
Ukupna procena utuženih vrednosti svih parničnih predmeta je 203 miliona dinara.
  • Osveta loših đaka!

    21.10.2022 11:38
    I nakovanj bi pokvarili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.