Udruženje sudija i tužilaca podržalo Vučićev predlog za pooštravanje kazni za silovatelje

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podržalo je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika.
Udruženje sudija i tužilaca podržalo Vučićev predlog za pooštravanje kazni za silovatelje
Foto: 021.rs
Time bi bile pooštrene kazne za silovanje, obljubu nad detetom, nasilje u porodici i nad nemoćnim licem.
Iz udruženja su naveli da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi "ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije".
"Navedena inicijativa vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela", piše u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da je Vladi podneo "Akt za izmenu zakona o silovateljima" po kom bi zatvorska kazna za silovanje bila povećana sa pet na 25 godina, a u nekim slučajevima i na doživotnu.
 
"Ako je učinjeno prema maloletnom licu, od 20 pa do doživotne kazne, a isto će biti i sa nemoćnim licem i detetom. Upetostručio sam minimalnu kaznu, a za najteža dela sam uporedio sa najtežim delima i ubistvima", rekao je Vučić.
  • Миодраг

    22.10.2022 18:47
    А да предложи да се упетостручи казна за непоштовање Устава? Oh wait - то се крши свакодневно. Ондак ништа...
  • Sd

    22.10.2022 18:45
    Nezna Predsednik da onaj tko tuce Zene donosi Presude da su Zrtve Krive.Kadija te tuce Kadija ti Sudi .Tuzilastvo takve zove Ocevidac,Zrtvama se ne neslazu se iskazi zrtava i onih tko ih napravi zrtvama .Smejanje zrtvama u lice i njihovoj boli.Poruka kad te boli od udaraca ,boli ce te jos vise psihički i materijalno Jadan ti je onaj tko vam upadne u ruke nemocan i nezasticen i tko veruje u pravdu ni Pako mu tezi ne bi bio.Oporavaka nema .
  • Telep

    22.10.2022 16:50
    Fora koja uvek pali
    Čitava režirana priča sa silovateljem sada dobija smisao. Dat je veliki publicitet toj temi, da bi vođa što efikasnije poentirao, a usput skrenuo pažnju sa neprijatnih tema. Jednim udarcem dve muve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.