SNS i Vučić danas o ministrima: Ima li mesta za sve?

Srpska napredna stranka danas ima sednicu Glavnog odbora, na kojoj će biti reči o novoj Vladi Srbije, za čije formiranje rok ističe 1. novembra.
SNS i Vučić danas o ministrima: Ima li mesta za sve?
Foto: 021.rs

Kako je saopštila SNS, sednica će biti zatvorena za javnost, a posle sednice planirane su izjave za medije. Pre sednice Glavnog odboraodržava se i sednica Predsedništva SNS, navedeno je u saopštenju. Početak sednice GO najavljen je za 11 časova u MTS dvorani u Beogradu, prenosi Euronews Srbija.

U nedelji nakon sednice GO SNS očekuje se formiranje vlade mandatarke Ana Brnabić, koja će, imati 25 resora. Skupština Srbije usvojila je, nakon višednevne burne rasprave, u subotu iza ponoći izmene i dopune Zakona o ministarstvima. Tim zakonom predviđeno je da će nova Vlada Srbije imati ukupno 25 resora. 

Šta je novo u novoj vladi
 
Prema Zakonu o ministarstvima u vladi će biti nekoliko novih resora i izmena u odnosu na prethodni kabinet. Nauka i tehološki razvoj odvojeni su od prosvete sa kojom su do sada činili jedno ministarstvo. U novom mandatu, u skladu sa tim, postojaće dva ministarstva - Ministarstvo prosvete i Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 
 
Osim toga, razdvojen je i dosadašnji resor koji su činili kultura i informisanje, kao i resor trgovine, turizma i telekomunikacija. Umesto dosadašnja dva, sada će postojati četiri ministarstva - Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje je ujedno i potpuno novo ministarstvo. 
 
Takođe, potpuno novo je i Ministarstvo za javna ulaganja. 
 
Kadrovska rešenja
 
Kada je reč o kadrovskim rešenjima, najveći deo slagalice i dalje je nepoznanica. Ono što se izvesno zna, uz staru-novu premijerku Anu Brnabić, zapravo je još svega nekoliko imena. Još ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će aktuleni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević biti potpredsednik vlade i imati i ministarsku funkciju, kao i da će lider koalicionog partnera SNS, socijalista Ivica Dačić biti zamenik premijera, ministar i koordinator službi bezbednosti. Izvesno je i da če Siniša Mali ostati ministar finansija i u novoj vladi. 
 
Kako je za Euronews Srbija ranije rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, osim pomenutih imena koja su gotovo sigurna sve češće se ističe da mesto postoji i za bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Sam Vesić do sada nije zvanično potvrdio koju funkciju bi mogao imati u vladi, ali je rekao da sigurno neće biti na čelu novog Ministartva za strana ulaganja, piše Euronews Srbija.
 
Ono što se, ipak, do sada zna jeste da će vlada imati četiri resora više u odnosu na prethodnu, da će neka ministarstva biti razdvojena, ali i da će vlada dobiti neke nove resore, što mnogi čitaju upravo kao prostor za uvođenje nekih novih imena iz redova SNS, ali i masovnije učešće kadrova koalicionih partnera naprednjaka.  
 
Uoči foto-finiš faze za formiranje vlade, najveće polemike, kako se čini, vodile su se oko toga kome će pripasti resori unutrašnjih i spoljnih poslova, a "gužva" je i za mesto ministra zdravlja. Takođe, ono što mnogi željno iščekuju da čuju jeste da li će u novoj vladi biti mesta za dosadašnju ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović, ali i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, prenosi Euronews Srbija.
 
I o preciznoj poziciji Ivice Dačića u Vladi nagađa se još otkako su 3. aprila objavljeni rezultati izbora. Relativno brzo postalo je izvesno da će SPS i ovog puta biti deo vladajuće većine, a iako se do sada govorilo da će se Dačić naći na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova ili odbrane, u proteklih nekoliko dana su zapravo sve glasniji navodi da će se on vratiti u svoj stari resor - diplomatiju.  
 
Kada je reč o drugim funkcionerima SPS koji bi mogli da dobiju svoje kabinete, Branko Ružić se u medijima i dalje pominje kao najizgledniji izbor za ministra prosvete, ali činjenica da ono sada neće biti uvezano sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija najverovatnije znači i da će u vladu ući neko novo ime, pa se u tom smislu pominje direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, koja je bila na listi SNS. 
Iako se u dosta govori o "gužvi" kada je reč o Ministarstvu zdravlja, ime aktulenog ministra Zlatibora Lončara nije bilo u fokusu. Umesto njega, govorilo se o direktorki Instituta za onkologiju Danici Grujičić, direktorki KBC "Bežanijska kosa" Mariji Zdravković, dosadašnjoj ministarki za rad Dariji Kisić, pa i direktorki RFZO Sanji Škodrić. 
 
O svom angažmanu u vladi, u više navrata je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i pravnik Milan Antonijević kome se najčešće pripusuju dva ministarstva - ljudska i manjinska prava ili evropske integracije. Iako nije potvrdio da je dobio ponudu za mesto ministra, isticao je da je spreman da da svoj doprinos. 
 
A spisak ministara mnogi jedva čekaju i kako bi videli da li se na njemu nalaze Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović o kojima je u prethodnom periodu bilo dosta reči i kojima zapravo postoji nesglaganje i među analitičarima i među samim funkcionerima SNS.
 
Funkcioner SNS Vladimir Đukanović pre nekoliko dana izrazio je očekivanja da sa čela resora vojske bude smenjen Stefanović, a iako nije bio jasan u smislu da li će mesta u vladi biti za Mihajlovićevu, rekao je da očekuje da ona ne ostane na čelu Ministarstva energetike. 
 
Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je nedavno, međutim, za Euronews Srbija da smatra da je Stefanović delovao ozbiljno kao ministar i da ga ne bi iznenadilo da na toj poziciji i ostane.
  • 696

    23.10.2022 20:40
    Bal vampira
    Balansero se smeška, a nebojša iz Beograda pomrkao. Ode ministarska fotelja.
  • N

    23.10.2022 11:59
    N
    Ma ima...jedni te isti se vrte neki 25 godina neki 15,10..ko se odrice,dobre plate i nerada?! Sve treba ove,neradnike i nestrucne isterati i staviti ih na Srpski minimalac!!! I AV je svestan da mu popularnost i podrska,svakim danom opada a nema,struni kadar i gleda da se izmigolji sto bezbolnije,ako mu prodje cela prica i Izraelski plan?!!!
  • cincibor

    23.10.2022 11:52
    ima li mesta za sve?
    Ma ne brinem... bice... Stranka Nesrece Srpske ce i dalje da uhlebi sve (bar one koji joj koriste).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.