Socijalna pomoć povećana za 800 dinara

Osnovica za određivanje visine novčane socijalne pomoći, usklađena sa inflacijom u prethodnih šest meseci, od 1. oktobra iznosi 10.385 dinara, odredio je Ministar za zapošljavanje.
Socijalna pomoć povećana za 800 dinara
Foto: 021.rs
Socijalna pomoć za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici iznosi 10.385 dinara, piše Nova ekonomija.
Za svaku narednu odraslu osobu u porodici novčana pomoć je 5.193 dinara.
Za dete do 18 godina visina novčane pomoći je 3.116 dinara.
 
U prethodnih šest meseci je osnovica za određivanje visine novčane socijalne pomoći iznosila 9.580 dinara.
 
Trenutni iznosi novčane socijalne pomoći ne garantuju potpunu prevenciju apsolutnog siromaštva, piše Fiskalni savet.
 
Iako je novčana socijalna pomoć koncipirana sa idejom da se smanji apsolutno siromaštvo, osnovni iznos novčane socijalne pomoći (do 1. oktobra je to bilo 9.580 dinara) je trenutno osetno niži od linije apsolutnog siromaštva, koja je procenjena na 12.495 dinara za jednu odraslu osobu.
 
Fiskalni savet piše da bi povećanje iznosa naknade za 10 odsto koštalo nepunih 1,5 milijardi dinara, dok bi povećanje naknade za 15 odsto koštalo dodatne dve milijarde dinara godišnje.
 
Novčana socijalna pomoć je osnovni instrument socijalne politike za borbu protiv (apsolutnog) siromaštva i ima za cilj da obezbedi materijalnu podršku najugroženijim porodicama koje ostvaruju prihode manje od definisanog iznosa novčane socijalne pomoći.
  • Dejan

    29.09.2023 10:04
    Objašnjenje
    Imam oko 11 god. Radnog staža(ubeleženo). I šta sada? To nijr dovoljno za penziju, ali sam državi to uplaćivao. Znači "bacio u bunar". Što nisu male pare! Ja niti zaslužujem penziju a ovo što sam plaćao znači poklanjam državi!?? Gde je tu normala? Neka nam isplate to što sam uplaćivao ili iznaći neki modalitet. Ovoj državi sam bio dobar samo kada sam išao da ratujem! I za to imam dokaz!
  • Milan

    20.02.2023 11:39
    soc.davanje
    Citam sad da je neko radio 15 god u Srbiji i nema penziju.Logicno pitanje se postavlja a gde ste ostali radni vek radili????
  • Miki

    19.11.2022 04:04
    Socijalna pomoć je mizerija
    Neka oni meni plate izvade lekarsko uverenje da sam sposoban da vozim i neka mi obezbede one papire C-95 i produže ujedno i vozačku i ja odoh da vozim za gazdu u EU. Ili pošto imam sve kategorije V. D nek me zaposle u Beogradu ko vozača busa. Jer ja tu papirologije sam nemogu od socijale da skupim. I eto jedan manje na socijali. Ima i druga i treća varijanta. Ako ne prođem lekarski za vozača nek mi daju radno mesto na osnovu mog zdravenog stanja ili me pošalju u invalidsku penziju. Znači zdrav si. OK gazda prima vozače ti obavestiš socijalno i onda oni ti to završe i ako si zdrav ideš i voziš. Ko EU. Ako nisi sposoban primaš socijalu dok ti ne nađu posao u visini prosečne plate. Greška u Srbiji je što se ne spoje biro rada i socijalne službe. I da gazde u centru odakle su potraže vozača i kompijuterski to za 30 minuta bude u celoj Srbiji i obaveštavanja o poslu koji ne NESMEŠ da dobiješ. A ako se gazdi nee dopada tvoj rad. Vraćaš se na socijali. Nekom ćeš se dopasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.