Bunjevci protiv toga da Žigmanov bude ministar jer negira njihovo postojanje

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić zatražio je da bude sprečeno imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto novog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Razlog koji navodi Bajić je Žigmanovo negiranje postojanja Bunjevaca kao nacionalne manjine.
"Predlog mandatarke Ane Brnabić da se za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog imenuje Tomislav Žigmanov je neprihvatljiv za bunjevačku nacionalnu zajednicu u Srbiji. Žigmanov se javno predstavlja kao ‘bunjevački Hrvat’, koji negira postojanje bunjevačkog jezika, javno zagovara da Bunjevci ne postoje kao autohtona nacionalna manjina i ističe da su Bunjevci Hrvati", naveo je Bajić.
Bajić ocenjuje da bi njegovo imenovanje na tu funkciju bilo ravno donošenju naredbe iz 1945. godine, kojom je tada naređeno da Bunjevci ne postoje i da se imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu.
 
"Da li je moguće da se na mesto ministra koji treba da vodi brigu o manjinskim pravima pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji imenuje čovek koji otvoreno negira postojanje jedne nacionalne manjine i tvrdi da neko ko se izjasnio da je Bunjevac nije Bunjevac nego da je Hrvat ili kako u žargonu navode, 'bunjevački Hrvat'", kazao je on.
 
U toj stranci smatraju da je to vreme prošlo i da se danas u Srbiji svako može slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti i po ličnom osećanju.
 
On je podsetio i na reči nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je 2013. godine u velikoj većnici Gradske kuće u Subotici rekao da "država Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohton južnoslovenski narod".
 
"Niko do danas nije opovrgao te reči. Ni današnja vlast nije Bunjevcima zabranila da se izjašnjavaju kao Bunjevci i mi podržavamo takvu vlast", poručuje Bajić.
 
Upozorava da je jedini koji se usprotivio zakonu i Ustavu Srbije upravo Tomislav Žigmanov, koji negira postojanje Bunjevaca, izražavajući sumnju, na koji način će se on ubuduće zalagati za prava ove nacionalne manjine.
 
Bajić je, kao član Bunjevačkog nacionalnog saveta, zatražio sazivanje hitne vanredne sednice ovog saveta, koji će "o izboru Žigmanova da zauzme stav u ime svih Bunjevaca".
  • @Deks

    25.10.2022 19:51
    Starovojvodjanski dijalekt. Pravi ste stručnjak za jezik! Doduše, Matica srpska je već već objavila "Rečnik srpskih govora Vojvodine" ali Vi priredite neki bolji "Starovojvodjanski".
  • Deks

    25.10.2022 19:10
    @Куп је битан - Basamak je turcizam, pa šta? Sada nije tema etimologija tj. poreklo reči. I u književnom govoru i u dijalektima služimo se rečima različitog porekla, to nije sporno.
  • Kole

    25.10.2022 18:46
    Neće dugo trajsti
    Vala mogli ste izabrati kvalitetnijeg i bolje od Žigmanova i Memića a ima ih još. Dobro je što neće dugo trajati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.