Ruski list: Nova Vlada Srbije okrenuta ka istoku, Dačić je ključna ličnost

U Srbiji je objavljen sastav nove Vlade, koja će morati da reši pitanje uvođenja sankcija Rusiji, a ključna ličnost u njoj biće lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.
On važi za proruskog političara, piše moskovski dnevnik Komersant.
U tekstu pod naslovom "Srpsku Vladu okrenuli prema Istoku", list ukazuje na to da u vladu nije ušla Zorana Mihajlović, za koju se navodi da je prethodno optužila Rusiju da "vodi osvajački rat" i da se zalagala za usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.
Dnevnik dodaje da regionalni analitičari sastav nove Vlade nazivaju proruskim, ali da ne veruju da to garantuje da se Srbija neće pridružiti evropskim sankcijama protiv Moskve.
 
"Jedan od prioritetnih zadataka nove Vlade biće rešavanje pitanja uvođenja sankcija Rusiji. Srbija ostaje jedina zemlja među članicama i kandidatima za članstvo u EU koja se nije pridružila antiruskim merama", piše Komersant.
 
List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još u avgustu predložio za mandatarku dosadašnju šeficu Vlade Anu Brnabić, koja "revnosno izbegava ulogu samostalne političke ličnosti i u potpunosti sledi politiku predsednika".
 
"Imajući to u vidu, lider SPS Ivica Dačić postaje ključna figura u novoj vladi. Pored mesta prvog potpredsednika Vlade, on će biti na čelu Ministarstva spoljnih poslova i koordinisaće sve specijalne službe zemlje", navodi list.
 
Komersant takođe podseća da je Vučić posle aprilskih izbora javno zamerio Dačiću što su se njegovi socijalisti "nekorektno ponašali" tokom predizborne kampanje, nedvosmisleno podržavajući Rusiju u ukrajinskoj krizi.
 
Hrvatski spoljnopolitički analitičar Vlado Vurušić rekao je za Komersant da će nova vlada Srbije "imati prorusku orijentaciju".
 
"Svi govore o Dačiću kao o ‘moskovskom igraču’, a prelazak Aleksandra Vulina u Bezbednosno-informativnu agenciju znači da će ruske specijalne službe, ironično rečeno, uvek imati sveže informacije o Srbiji", kazao je Vurušić.
 
On je naveo da će uvođenje ili neuvođenje sankcija Rusiji i dalje zavisiti isključivo od Vučića "koji će se samo kriti iza odluka vlade".
  • @Detelinara

    26.10.2022 08:34
    za harakiri se konsultuj sa samurajem iz Šapca.
  • Detelinara

    25.10.2022 23:10
    Komersant je Nato list. Ovaj tekst pisu Britanci i Amerikanci koji ratuju protiv Rusije. Pišu da je prioritet Srpske vlade rešavanje pitanja uvođenja sankcija Rusiji. Niti je to prioritet Srbije ni Srba, naš prioritet je očuvanje Kosova i Republike Srpske, a samim tim čuvanje saveznika Rusije koji ima Veto i nuklearno oružije da nas brani. Vučić se sve više igra sa vatrom jer je na tv-u počeo da priprema javnost za uvodjenje sankcija Rusiji, a plan mu je da preko glasanja u Vladi oni izglasaju sankcije Rusiji, a da to prikaže da nije on. Uvede li Srbija sankcije u bilo kojem obliku i na bilo koji način svi ulica, narod treba da se ustreme samo na Vučića koji je prevario glasače jer je dobio glasove jer se pred izbore slikao sa Putinom. Rusija je jasno rekla preko zamenika spoljnih poslova da Vučić nema alibi za uvodjenje sankcija, da to smatra za harakiri Srpske politike.
  • ZX

    25.10.2022 23:08
    Očigledno
    Ma mi sigurno idemo ka EU, ali nema šanse da uđemo u nju. Bar tako se nadaju vladajući.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija