Istraživanje pokazalo: Srbija lošija u vladavini prava u odnosu na protekle godine

Međunarodno istraživanje o vladavini prava, koje je objavila organizacija World Justice Project, pokazuje da je ukupan skor Srbije na tom rangiranju nepromenjen -0,49, ali je došlo do pada na listi.
Istraživanje pokazalo: Srbija lošija u vladavini prava u odnosu na protekle godine
Foto: Pixabay
Srbija je pala na 83. mesto od 140 zemalja, saopštila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija.
U svim oblastima koje se ocenjuju, Srbija u poslednje tri godine beleži pogoršanje stanja ili stagnaciju, a ono je najizraženije u kategoriji "ograničenje vlasti", gde se ocena spustila sa 0,50 iz 2015. godine, na ovogodišnjih 0,37.
Nazadovanje je sistematično i kada je reč o kategoriji otvorenosti i transparentnosti, gde se skor za šest godina spustio sa 0,56 na 0,46.
 
U oblasti "odsustvo korupcije" ocena se pogoršava treću godinu zaredom i sada je 0,42 - ispod globalnog proseka i ispod proseka regiona.
 
Kada je reč o pojedinačnim indikatorima, među najslabijima su ocene koje je Srbija dobila za mogućnost da zvaničnici budu kažnjeni za svoje nezakonito postupanje - svega 0,24, i konstantan pad sedam godina za redom, u pogledu zloupotreba funkcije u zakonodavnoj vlasti za privatnu korist - 0,24, nerazumno dugih suđenja u građanskoj materiji - 0,22, i neprimerenog uticaja političara na policiju, tužilaštvo i sudove - 0,21.
 
Imajući u vidu nalaze ovog istraživanja, prema oceni Transparentnosti Srbije, zabrinjava činjenica da se u programu nove vlasti borba protiv korupcije nije našla među ključnim prioritetima Vlade koja je izabrana, jer se u njenom programu za tu oblast navode samo pojedini statistički podaci (broj hapšenja, optužnica i presuda u poslednje tri godine), a nema reči o planovima, bilo preventivnih ili represivnih mera za budućnost.
 
U odnosu na širi region (istočna Evropa i centralna Azija), Srbija je na devetom mestu od 14 zemalja i iza nje su Belorusija, Kirgizija, Rusija i Turska, a isti indeks ima Albanija, dok je najbolje mesto zauzela Gruzija. 
  • Dex

    27.10.2022 14:44
    Ajde..
    Ma ajte molim vas otkud to
  • Мунгос

    27.10.2022 14:39
    Не може World Justice Project правити истраживања о владавини права у Србији.
    Зато што је World Justice Project организација са Запада, а сви знамо да су правне науке и тековине Запада врло компромитоване. Погледајте само како Урсула фон дер Лајен малтретира правне науке својом изјавом да ће „правно уобличити“ отимање приватне руске имовине на Западу. Погледајте само одлуке суда Хашког Трибунала. И још пуно доказа.
    Нико нема поверења у оцене корумпиране организације World Justice Project, која пише профитабилне извештаје по наруџби. У оваквом стању међународног права, лоша (политичка, а не правна) оцена дата Србији може само да представља комплимент Србији.
    Када овејани криминалац каже за некога да је лопов, онда ће сви по аутоматизму схватити да је он неки поштењачина.
  • Ma o čemu

    27.10.2022 13:48
    oni to pričaju? Srbija je vodeca u regionu, EU , Aziji i Africi po tome što je legalizovala svoje dve glavne privredne grane 1. Kriminal i 2.Korupcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.