Advokat: Euro Litijum sakrio podatke o ekološkim faktorima kod Valjeva, zatamnjene desetine strana

Advokat Sreten Đorđević, pravni zastupnik pokreta građana "Marš sa Kolubare", dobio je na uvid dokumente i dozvole kompanije Euro Litijum Balkan za projekat "Valjevo sever".
Dokumenta su dobijena na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, ali je, kako navodi, problem u tome što je skoro dve trećine dobijenog materijala zatamnjeno i nedostupno.
 
"To su potpuno zatamnjene desetine i desetine strana", rekao je Đorđević za N1.

Kako je dodao, kompanija Euro Litijum Balkan, koja namerava da eksploatiše litijum u okolini Valjeva, "zaštitila je kao poslovnu tajnu sve podatke o ekološkim faktorima na tom području".

"Znači, faktore zaštite životne sredine. A faktori prirode i slične informacije koje se tiču vode, vazduha, zemljišta, ni na koji način ne mogu biti proglašeni bilo kojom tajnom, a ponajmanje poslovnom tajnom", naglašava Đorđević.
 
Euro Litijum Balkan je, prema njegovim rečima, "sakrio sve podatke o ekološkim faktorima za područje Valjevo sever zbog toga što žele da sve podatke te vrste sakriju od građana Valjeva".
 
Kompanija Euro Litijum Balkan nedavno je u centru Valjeva otvorila svoj Info centar.
 
Sedište te kanadske kompanije koja se bavi geološkim istraživanjima litijuma i bora u dolini reke Kolubare je u Divcima, selu koje je desetak kilometara udaljeno od Valjeva.
  • Da se podsetimo!

    30.10.2022 07:48
    Sve je u redu dok ne "uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima".
  • Nije

    29.10.2022 21:06
    Sakrio
    Očigledno da je u smislu ekologije sve crno
  • Ja

    29.10.2022 19:24
    Sta kaze premijerka, nova ministarka?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.