Da li Srbija samo čeka bolju ponudu Zapada da uvede sankcije Rusiji?

Silom vremenskih prilika, odnosno magle, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije otputovala u Crnu Goru, te se njena turneja po Zapadnom Balkanu završila zapravo posetom Srbiji.
Glavna poruka ove turneje Fon der Lajen jeste da će Evropska unija nastaviti da podržava Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu, piše N1
Primetno je da je u svim zemljama komesarka govorila o ruskoj agresiji na Ukrajinu i energetskoj krizi koju je rat izazvao i objavila sume pomoći Evrope regionu da krizu prebrodi. U svakoj je zemlji u javnom obraćanju dodala i ponešto specifično za domaćina. U slučaju Srbije – neuvođenje sankcija Rusiji ali je ton u javnom nastupu generalno bio prijateljski.
"Iza zatvorenih vrata, ono što mi ne znamo, sigurno se razgovoralo i o sankcijama Rusiji, za koje ja i dalje ne mislim da će Srbija uvesti u nekom skorom periodu. Takođe, i o dijalogu Beograda i Prištine i svim tenzijama koje su se pojavile u tom dijalogu u poslednje vreme", ocenjuje Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans (EWB).
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, gostujući na javnom servisu, rekao je da pitanje sankcija ima prethodno pitanje – a ono, ukratko formulisano, glasi "šta nam nudite".
 
"Kakva je to ponuda za Srbiju – ‘evo vi uvedite sankcije Rusiji, a mi ćemo da primimo Kosovo u Savet Evrope’. Ta poruka nije adekvatna. Odnosno, ako neko traži od nas da izgubimo prijatelje koji nas podržavaju oko našeg teritorijlnog integriteta i suvereniteta, morao bi da nam predloži koji su to novi prijatelji", kaže Dačić.
 
Srbija ima pruženu ruku za dijalog, insistira ministar Dačić, ali kaže da se ništa u predlozima ne nudi oko čega bi se pregovaralo.
 
"U osnovama za te papire razne koji dolaze ne postoji uopšte prostor za rasprave o političkom rešenju, nego samo oko toga kako da se Srbija anastezira da lakše proguta nezavisnost Kosova, mislim da je to pogrešan pristup i on nikada nije dao dobre rezultate", istakao je.
 
Upravo priznanje nezavisnosti Kosova je za Edvarda Džozefa, predavača na Institutu za spoljnu politiku Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu, koji je nedavno govorio na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, rešenje i ruskog uticaja u Srbiji i kosovskog pitanja. On smatra i da je to najbolje za Srbe na Kosovu.
 
Na međusobnom priznavanju kao očekivanom kraljnjem rezultatu briselskih pregovora godinama otvoreno insistira SAD, a odnedavno takve poruke stižu i iz Nemačke.
  • sokolica

    30.10.2022 09:46
    Na silu se nekome nesto otme, tražiš da ti se vrati, a ponudi se novac koji otmičar hoće da plati,sam izgovara cifre i donosi zaklučke.

    A,da li to znači da dok je magla ova neće mrdati iz moje zemlje?
    Ostaje li celu zimu?
    Donela pare za boravišnu taksu?
    Nestaće i wc-papira uskoro.
  • Tt

    30.10.2022 09:29
    Tt
    Prodaj sto brze! Udarilo sirimastvo sve vise!!! U too kombinaciji svasta se moze desiti?! Samo sto svaki gradjana Srbijie ima prava na tu dobit a ne ko do sada….ogroman novac vam EU daje a narod sve siromasniji! Pare delimi na ravne časti!!!
  • Moj utisak

    30.10.2022 08:22
    Na licu mu se vidi da "ne vari" zapad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija