Kako se hrane građani Srbije - hleb obavezan, mast i povrće česti, ali i alkohol

Građanin Srbije, obično, svakodnevno doručkuje. Onaj koji to čini ima 65 i više godina, i živi ili u Šumadiji ili u Zapadnoj Srbiji.
Kako se hrane građani Srbije - hleb obavezan, mast i povrće česti, ali i alkohol
Foto: Pixabay
Ako je muškarac, pa još iz istočne ili južne Srbje, hleb jede svakog dana, dok Beograđani češće u odnosu na druge na trpezi imaju povrće i voće, prenosi Blic
Muškarci u Srbiji čak osam puta više konzumiraju alkoholna pića od žena, a pogotovo na jugu i istoku zemlje, i u Vojvodini. 
Ovako se, ukratko, hrane građani Srbije.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je u 2019. godini, to su poslednji raspoloživi podaci o navikama u ishrani, svakodnevno doručkovalo 83,8 odsto stanovnika Srbije.
 
"Značajno češće su svakodnevno doručkovali stariji od 65 godina (89,3 odsto) i stanovnici Šumadije i Zapadne Srbije (90,5 odsto). Svakodnevni doručak je u najmanjem procentu zastupljen kod stanovnika Vojvodine (73,9 odsto). Bar jednu šolju mleka ili mlečnih proizvoda svakodnevno je konzumiralo 41,8 odsto stanovnika što je značajno manje u odnosu na 2013. godinu kada je to činilo 51,7 odsto. Najređe su to činili najsiromašniji (35,9 odsto), ispitanici osnovnog i nižeg stepena obrazovanja (38 odsto) i stanovnici vangradskih naselja (36,8 odsto)", navodi se u Zdravstveno-statističkom godišnjaku "Batuta".
 
Hleb u ishrani je svakodnevno koristilo 86,2 odsto stanovnika.
 
"Značajno češće muškarci (89,4 odsto), stariji od 65 godina (90,4 odsto), stanovnici južne i istočne Srbije (93 odsto), najsiromašniji (89,2 odsto) i najnižeg stepena obrazovanja (89,9 odsto). Кorišćenje životinjskih masti za pripremanje obroka povećano je u 2019. godini (39,2 odsto) u odnosu na 2013. (25,9 odsto) i 2006. godinu (33,6 odsto). Prema rezultatima Istraživanja, životinjske masti za pripremu najviše su korišćene u Vojvodini (51,3 odsto), a najmanje u Beogradu (26,4 odsto) i značajno češće u vangradskim (53,9 odsto) u odnosu na gradska naselja (29,7 odsto)", kaže se u izveštaju Batuta.
 
Dok je voće svakodnevno konzumiralo 39,4 odsto stanovnika Srbije, povrće je bilo svakodnevno zastupljeno na trpezi 50,2 odsto stanovnika Srbije.
 
"Značajno češće su svakodnevno jeli voće i povrće stanovnici Beograda, kao i stanovništvo višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa. Sokove od 100 odsto čistog voća ili povrća svakodnevno je konzumiralo 5,4 odsto stanovnika Srbije, a slatka bezalkoholna pića 9,3 odsto stanovnika. Stanovnici Beograda, žene, najobrazovaniji i najbogatiji su svakodnevno više konzumirali sokove od 100 odsto čistog voća ili povrća, a manje slatka bezalkoholna pića. Slatka bezalkoholna pića su svakodnevno u najvećem procentu koristili stanovnici uzrasta 15 do 24. godine (18,7 odsto)", kaže Batut.
 
Upotreba duvana već dugi niz godina jedan je od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje građana Srbije. Rezultati pokazuju da je 31,9 odsto stanovnika uzrasta 15 i više godina imalo naviku stalnog ili povremenog pušenja duvanskih proizvoda, uključujući i zagrevane duvanske proizvode. Veći procenat pušača je među muškarcima, a elektronske cigarete ili slične elektronske uređaje je koristilo 3,3 odsto stanovnika.
 
Najveći procenat pušača duvanskih proizvoda je u starosnoj grupi 45-54 godine i iznosi 41,3 odsto. U populaciji mladih starosti od 15 do 19 godina svaki sedmi (14,4 odsto) izjavio je da konzumira neki od duvanskih proizvoda.
 
Rezultati istraživanja su pokazalii da u Srbiji 50,7 odsto stanovništva ne konzumira alkohol (39,3 odsto nije nikada probalo alkohol, a 11,4 odsto nije konzumiralo alkohol u prethodnih 12 meseci.
 
U populaciji mladih od 15 do 19 godina 52,7 odsto nije konzumiralo alkohol, značajno više devojaka (57,2 odsto) nego mladića (48,1 odsto). Svakodnevno je pilo 3,1 odsto stanovništva što predstavlja smanjenje u odnosu na 2013, kada ih je bilo 4,7 procenta. Stanovnici Južne i Istočne Srbije (4 odsto) kao i Vojvodine značajno više svakodnevno konzumiraju alkohol (3,9 odsto), za razliku od stanovnika Šumadije i Zapadne Srbije kod kojih je taj procenat najmanji (2,1 odsto). Ne iznenađuje podatak da muškarci u Srbiji tradicionalno u većem procentu svakodnevno piju, čak osam puta više u odnosu na žene.
 
Takođe, navika svakodnevnog konzumiranja alkohola je najviše zastupljena među najniže obrazovanom i vangradskom populacijom. Barem jednom mesečno ekscesivno (pijenje velikih količina alkohola) je pilo 15,1 odsto muškaraca i 4,1 odsto žena, odnosno ukupno 9,2 odsto stanovništva. 
 
Naročito zabrinjava podatak da je svaki šesti adolescent, njih 15,1 odsto uzrasta od 15 do 19 godina, najmanje jednom mesečno konzumirao više od šest alkoholnih pića tokom jedne prilike, bez razlike u odnosu na pol.
  • Max

    31.10.2022 09:13
    Neće biti ni za hleba masti i šećera kolike su cene.Napredno nena šta.
  • Stohadin

    30.10.2022 15:58
    Život
    Dati narodu hleba i igara i slaviće vođu.
  • Anonimus

    30.10.2022 14:14
    @rmfg
    "Сто нема ... везе са васим образовањем, вец само са цињеницом да зелите да будете видјени и саслусани, а самим непознавањем граматике сопственог језика, одврацате од фабуле и срзи васих коментара"

    Šta pokušavate da kažete, niste razumljivi? Da li biste mogli da konsultujete neki rečnik srpskoga jezika, jer u ovom vašem kratkom pasusu postoji čak 10 nepostojećih reči, pa kakav ste vi to bili đak?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.