Stupile na snagu nove mere Prištine za preregistraciju vozila, kosovska policija objavila upozorenje

Nove mere za preregistraciju vozila koje je donela Priština stupile su na snagu u ponoć.
Formular kosovske policije još jedna je potvrda Prištine da rok neće biti produžen i da će preregistracija vozila sa srpskim oznakama ići u etapama.
Vlasnici automobila sa KM tablama prvo će biti opominjani, pa novačano kažnjeni sa 150 evra. Od 21. aprila biće dozvoljena vožnja samo sa RKS tablicama. 
"Novom odlukom od 1. novembra 2022. godine svim vlasnicima vozila koji se kreću sa nelegalnim registarskim tablicama biće izrečena mera ukora, uz zahtev da se isti upućuju u Centar za registraciju vozila radi registracije vozila na registarske tablice RKS", navodi se u saopšenju Ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini.
 
Ponavljaju i Srbi sa Kosmeta - na odluku Prištine, kažu, odgovoriće demokratski.
 
"Ono što jeste sigurno da Srbi na severu KiM neće prihvatiti te jednostarne odluke i opet pozivamo i Prištinu, ali i međunarodnu zajednicu, koja je uvidela da je napravila grešku i dala podršku da ovaj proces traje dva meseca, pa nakon toga su tražili odlaganje, da se rešenje za ovaj problem, ali i sve ostale probleme traže za pregovaračkim stolom", kaže Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice.
 
Da se pitanje tablica vrati za pregovarački sto pozvao je i Brisel. Uz taj, čuo se i poziv obema stranama da očuvaju mir i izbegnu tenzije.
 
"Jasno ističemo da Kosovo ima pravo da postepeno menja KM tablice, ali taj proces mora da bude u okvirima dogovorenog u dijalogu. Ova odluka nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga dve strane i Sporazumom iz 2016. godine", navodi portparolka Evropske komisije Nabila Marseli.
 
Osim osude za kršenje Sporazuma, međunarodna zajednica bi trebalo da preduzme i konkretne poteze, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
 
"Tražićemo rešenja, ići ćemo u pravcu pronalaženja kompromisnog rešenja, ali ovde više stvari ne zavise od nas, po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomerili, zato što to Kurti neće, zato što želi da istisne postojanje Srbije sa prostora KiM. Mi ćemo čuvati naš narod i nećemo dozvoliti nikakav pogrom i nasilje nad srpskim narodom na KiM", kaže Petković.
 
Sprovođenje odluke o preregistraciji Priština je prvobitno najavila za 31. jul. Pošto su Srbi na severu podigli barikade, rok je pomerila za mesec dana. 
 
Kosovska policija izdala upozorenje za vozače sa srpskim tablicama
 
Portal Kossev objavio je dokument Kosovske policije u kojem se navodi koji će biti koraci u postupanju prema onima koji ne preregstruju svoja vozila sa srpskih na kosovske tablice. U dokumentu je nevedeno uputstvo da se za ulazak i kretanje na teritoriji Kosova treba javiti u Centar za Registraciju vozila i snabdeti se tablicama RKS najdalje do 21. aprila 2023. godine.
 
"Na osnovu Odluke Vlade Republike Kosova od 21.11.2022 godine za vlasnike vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili DJA izriče se kazna prema važećim zakonima na snazi. Posle 21.04.2023. godine ova vozila ne mogu da se registruju na tablicama RKS, ulaze ili da se kreću na i preko teritorije Republike Kosova", ovako glasi napomena na srpskom za vozače automobila sa srpskim tablicama, naveo je portal.
 
Dodali su da "opomena sadrži nepravilan srpski jezik, koji se ogleda u nepravilnom korišćenju vlastitih imenica, upotrebi pogrešnih slova u reči, korišćenju pogrešnih padeža i pogrešnoj upotrebi predloga".
 
Obrazac je dvojezičan – na albanskom i srpskom, pod nazivom "Ukor", a izdavač je Direkcija regionalne policije.
  • Čika Pera

    01.11.2022 07:39
    Šta god da odluče Srbi sa KiM imaće punu podršku državnog rukovodstva Srbije i predsednika Vučića lično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija