Oštar rast cena nekretnina u Srbiji, RGZ kaže da se tržište "smiruje"

Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i pokazuje oštar rast cena koji traje već celu godinu, saopštio je Republički geodetski zavod.
Oštar rast cena nekretnina u Srbiji, RGZ kaže da se tržište "smiruje"
Foto: 021.rs
Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.
Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta, navodi RGZ.
Republički geodetski zavod predstavio je indeks cena stanova za Srbiju i po prvi put omogućio građanima i privredi, kako je navedeno, besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti.
 
S obzirom da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021.
 
Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.
 
Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.
 
U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.
 
Indeks cena stanova za Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, GeoSrbije i poreske administracije.
  • kasaba

    01.11.2022 14:05
    enterprajz
    joj kad vam pukne taj mehur
    pa ponovo prodajete paradajz
  • Zoki

    01.11.2022 13:05
    Zemlja besmisla
    Super, što je veći rast biće veći pad...
  • Djoni

    01.11.2022 12:25
    Gde da padne cena? Dok je autoputeva tesko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.