Vojni analitičar: Mali dronovi nedodirljivi za lovačku avijaciju

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jefitni i dostupni na tržištu.
Vojni analitičar: Mali dronovi nedodirljivi za lovačku avijaciju
Foto: Pixabay
Dodao je da bi pojava sofistificiranih dronova sa velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR.
"Ali KFOR ima vrlo solidne odnose sa Vojskom Srbije (VS), saradnja je vrlo kvalitetna i nema indicija da se tu nešto nepovoljno dešava", rekao je Radić za Betu, a povodom večerašnje tvrdnje Novosti da su "nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje VS u okolini Raške".
Prema rečima Radića, sa KFOR-om se održavaju redovni sastanci, tako da ih VS može obavestiti o tome i tražiti njihova saznanja o upotrebi dronova.
 
On je rekao i da ne veruje da bi se velike sile služile ovom metodom pritiska, kao i da ne bi koristile ovakvo sredstvo za prikupljanje podataka "na taktičkom nivou".
 
"Gde je neka četa ili vod nije relevantno za visoku politiku", ukazao je Radić.
 
Odgovarajući na pitanje da li su dronove možda poslale Kosovske snage bezbednosti, on je naveo da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.
 
"Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije", naveo je Radić, kao i da se takvi, komercijalni dronovi mnogo koriste sada u ratu u Ukrajini.
 
Na pitanje da li je uobičajeno da se objavljuju informacije o pojavi drona nad nekom zemljom i to uz video snimak poletanja lovačkih aviona, kako bi ih eventulano uništili, on je rekao da se u ovom slučaju "šalje poruka javnosti da smo jaki i da neko brine o državi", kao i time što je danas saopšteno da je podignuta borbena gotovost VS.
  • Mile

    02.11.2022 07:47
    Pozicija
    @Oposition
    Kakva država, takva i akcija
  • Penzos

    02.11.2022 07:28
    ???
    Strah se uvukao u vlast, plase se dronova zbog sebe ne zbog "snimanja". Dron je danas moderno sredstvo za atentat a sto neko rece iole solidnom puskom za dobrom optikom se resava stvar . Molim "strucnjake" za komentar !???
  • Vulunova vojska

    01.11.2022 22:19
    Nedaj bože helikopeter
    Avion za prskanje komaraca ( koje nemate ) bi drončić oduvao u tri lepe , Stručnjak 007.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.