Nastavak suđenja za Jovanjicu: Ovo su predlozi tužioca i odbrane

U novoj fazi suđenja Predragu Koluviji i ostalima optuženim za proizvodnju marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" - izvođenju dokaza, danas su saslušani predlozi tužioca i odbrane.
Nastavak je zakazan za 22. novembar, do kada sudsko veće treba da odluči o mnogobrojnim predlozima, primedbama i osporavanjima.
Tužilac Saša Drecun usprotivio se predlozima odbrane da se u veštačenju nađene konoplje, mobilnih telefona i svih drugih pronađenih predmeta saslušaju veštaci policijske Službe za specijalne istražne metode (SSIM), jer će se o tome izjašnjavati njihove kolege iz Nacionalnog kriminalističkog centra.
On je bio i protiv predloga da bude saslušan i sadašnji načelnik SSIM Tomislav Radovanović, objašnjavajući da se on do sada nije pominjao u dokaznom postupku, tada nije bio na toj funkciji, a u istupima u medijima već je zauzeo negativan stav prema postupanju policije u tom slučaju, da je "manipulisala dokazima".
 
Drecun je dodao i da bi svedočenje veštaka iz SSIM moglo da ima profesionalne posledice po njih, pošto im je Radovanović načelnik, i da i iz tog razloga ne treba da se pojave.
 
Drecun je ukazao i da se taktika odbrane promenila otkako ga više ne zastupa advokat Zora Dobričanin Nikodinović. Branioci su optužili policiju da je "manipulisala" serverom na "Jovanjici" i podacima na njemu.
 
Pre  nove faze postupka saslušan je svedok Milan Đekić, koji je održavao server, računare i mobilne telefone, kao i pisao softvere, a njegovo svedočenje je bilo uglavnom u stilu da se "ne seća".
 
Nakon što je na pitanja sudije ipak dao neke podatke o aplikaciji "Razgovor" preko koje su zaposleni u "Jovanjici" komunicirali, a koji su se razlikovali od onog što je rekao na saslušanju pred tužiocem, Đekić je rekao da mu je to sugerisala Zora Dobričanin Nikodinović, koja mu je, kako je objasnio "nametnuta" za branioca. Ona mi je sugerisala da prebacim sve na Koluviju, naveo je svedok, koji nije mogao ni da se seti koliko dugo je radio na "Jovanjici", da bi potom rekao da je to bilo "otprilike godinu dana".
 
On je negirao navode iskaza da mu je Koluvija naložio da imena u toj aplikaciji moraju biti šifrovana, ali je potvrdio da je postojao papir sa imenima ljudi i šiframa, koje su, kako tvrdi, sami određivali.
 
Đekić je rekao i da je on, kao i većina ostalih zaposlenih u "Jovanjici" aplikaciju razgovor iz svog telefona izbrisao nakon što je Koluvija uhapšen.
 
Na pitanje koliko je bilo telefona "Blekberi" u koje je ugrađivao aplikaciju, on je odgovorio da su "dolazili u talasima, po dva, tri, pet" i da ih je nalazio na svom stolu kad je dolazio na posao i da ne zna ko ih je tu ostavljao.
 
Kada mu je predočeno da je na saslušanju rekao da mu ih je, po pet komada, donosio Koluvija, on se opet pozvao na "savet" advokata da tako kaže, da bi danas objasnio da mu ih je donosio nekad Koluvija, nekad Aleksandar Trifunović, a nekad ih nalazio na stolu.
 
Svedoku su predočeni "skrinšotovi" njegove prepiske sa Koluvijom na "Telegramu", a on je i za to uglavnom govorio da se ne seća. Advokati odbrane su sugerisali da je policija donela neke druge hard diskove u "Jovanjicu" i da su "manipulisali sa serverom".
  • Goran

    05.03.2023 22:42
    Jovanjica
    Na kraju jedini koji če odgovarati i snositi posledice u vezi slučaja jovanjica biće inspektor koji je sve razotkrio
  • V5

    03.11.2022 05:58
    Car je odavno go
    Koprcaju se očajnički i tonu sve više jer je Jovanjica živo blato.
  • andrija

    02.11.2022 22:36
    Kako to bi...
    na kraju ce ispasti da imamo najcistiju drzavu policiju sudstvo tuzilastvo...i niko nije kriv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija