Vojska Srbije srušila dron iz pravca Kopaonika ka Raški

Jedinice Vojske Srbije su oko 17 sati, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Vojska Srbije srušila dron iz pravca Kopaonika ka Raški
Foto: Pixabay
Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, dodaje se.
"U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata. Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata", navelo je Ministarstvo odbrane.
 
I juče su na području Merdara i u okolini Raške primećeni dronovi koji su osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije. Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi koji su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.
 
Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, "izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod kontrolu", ali da lovci mig-29 nisu podignuti zbog dronova, već da oni "patroliraju našim nebom".
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da su besipilotne letelice snimale "jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti, naše dve kasarne".
 
Dodala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao "nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu".
 
"Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letelicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja", rekla je Brnabić, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.
 
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jefitni i dostupni na tržištu. Dodao je da bi pojava sofistificiranih dronova sa velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično KFOR.
 
Odgovarajući na pitanje da li su dronove možda poslale Kosovske snage bezbednosti, on je naveo da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.
 
"Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije", naveo je Radić, kao i da se takvi, komercijalni dronovi mnogo koriste sada u ratu u Ukrajini.
  • Hir

    03.11.2022 08:29
    Nasi digli, nasi srusili
  • I

    03.11.2022 07:02
    bogovi su pali na teme...od smeha, gledajuci epsko herojstvo srpskih vladara.
  • Nastavljam niz

    02.11.2022 22:15
    Betoniranje Fruške Gore
    Bespravna seča drveća u celoj Srbiji
    Voolin ministar I
    Voolin ministar II
    Voolin ministar III
    Voolin BIA
    Pupinova palata i rušenje spomenika porodice Čečazi
    Šodroš
    Monstrum od zgrade preko puta sajma u NS
    Most na "obilaznici" u NS
    Gondola na Kalemegdanu
    Cvetni trg bez cveća u Bg
    Darko Šarić s nanogicom
    Puštanje Belivuković pajtosa na slobodu
    Vaskrs koferčeta
    Uklanjanje mreže pruga u Vojvodini
    Klizište u Grdelici
    Pucnjava i ubijanje kao na divljem zapadu
    Od mene toliko. Nastavite....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.