Na sajtovima Booking i Airbnb u Srbiji i poruke protiv migranata

Na sajtovima kompanija Booking i Airbnb, koje služe za oglase za izdavanje smeštaja, u Srbiji se objavljuju i oglasi koji sadrže antimigrantske poruke, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).
Na sajtovima Booking i Airbnb u Srbiji i poruke protiv migranata
Foto: Pixabay
Kako se navodi, RSE je pronašao više od 10 oglasa za izdavanje stambenih prostora u Somboru.
Airbnb je odmah po slanju upita redakcije RSE privremeno suspendovao oglas koji je naveden kao jedan od primera u kojima je korišćen diskriminatorni jezik protiv migranata.
U tom, kao i drugim oglasima, pre intervencije kompanije, vlasnici smeštaja koji se izdaje naglasili su da su dobrodošli svi, osim migranata.
 
Nakon intervencije, opis oglasa je ažuriran, a antimigrantski rečnik obrisan. Airbnb je potom vratio oglas na platformu, uz upozorenje za stanodavca da će, ako slično ponašanje bude ponovljeno, biti potpuno obrisan.
 
I platforma Booking je, nakon upita RSE, obrisala jedan od oglasa. Iz naslova drugog oglasa obrisano je "no migrants". Ipak, ta oznaka ostala je u opisu samog oglasa.
 
Pravnik iz Beograda koji se bavi zaštitom ljudskih prava Nikola Kovačević rekao je za RSE da oglasi u kojima je istaknuto da migranti nisu dobrodošli predstavljaju "školski primer diskriminacije".
 
"I to diskriminacije koja počiva na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi", ocenio je Kovačević i dodao da je potraga za stanovima u kojima bi živeli migranti uvek bila problematična.
 
"Pre svega ljudi su u nekoj vrsti straha i dosta posla i truda je potrebno da se uloži kako bi se ljudima objasnilo da je to sasvim okej", rekao je Kovačević. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija