Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta za ovu godinu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.709,5 milijardi dinara.
Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta za ovu godinu
Foto: FoNet/AP
Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi, a rashodi i izdaci 1.988,5 milijardi dinara, saopšteno je iz Vlade.
Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP.
Članovi Vlade usvojili su i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.
 
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta za 2022. godinu, jer su zabeleženi prihodi veći za 180 milijardi dinara i država želi da plati sve svoje obaveze do kraja godine, pa će deficit biti 3,9 odsto bruto društvenog proizvoda.
 
Mali je, na konferenciji za novinare sa španskom ministarkom trgovine i indistrije Marijom Rejes Maroto, rekao da je obezbeđen novac za infrastrukurne radove, povećanje penzija za devet odsto od 1. decembra i isplata jednokratke podrške za mlade od 5.000 dinara.
 
"Već od ponedeljka smo u parlamentu", najavio je Mali i dodao da država na računu ima 300 milijardi dinara, a da je javni dug 53,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.
 
"Želimo da sve svoje obaveze platimo do kraja godine. Deficit je bio planiran na tri odsto, ali zbog većih izdataka za gas i struju on će biti 3,9 odsto u dogovori sa MMF", rekao je  Mali. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.