VIDEO: Šta su Skajlark dronovi za koje Vučić kaže da su "obigravali na Brnjaku i Jarinju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska vojne vežbe na Pasuljanskim livadama da su "NATO Skajlark dronovi juče ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju".
Vučić je izjavio i da su NATO dronovi uočeni na 200 do 500 metara od administrativne linije sa Kosovom i da je NATO poštovao sve procedure, ali da sigurno nisu bili tamo da "sakupljaju sličice". Komentarišući izjave da su to bili "svadbeni dronovi", Vučić je rekao da je u redu ako nekome špijuniranje kasarni izgleda kao priprema za svadbu.
 
Skajlark dronove koje koriste NATO snage proizvela je izraelska firma Elbit Sistems, a do sada su razvijene tri generacije ovih malih bespilotnih letelica, prenosi Danas.
Prva generacija razvijena je 2008. godine i ima domet letenja do 40 kilometara. Naredna generacija je lansirana 2013. godine sa dometom do 60 kilometara.
Treća generacija Skajlark dronova (Elbit Skylark 3), promovisana 2016. godine, smatra se najnaprednijom, ali istovremeno o njoj postoji najmanje informacija. Poznato je da može da ponese 45 kilograma tereta, da operativno može da leti šest sati i da se njime može upravljati na daljini do 100 kilometara.
 
 
Specifičnost Skajlark dronova je da mogu leteti čak i na visini do 4.600 metara, što je izuzetno velika visina za bespilotne letelice (prosek kod drugih proizvođača je do 3.000 metara). Unapređeni model "Skajlark 3 hibrid" ima domet veći od 120 kilometara, može u vazduhu da bude čak 18 sati, ali mu je najviša visina nešto manja, do 3.700 metara.
 
Pojedini američki mediji tvrde da su njihove performanse čak i veće od navedenih, kao i da spadaju među izuzetno pouzdane bespilotne letelice, te da ih zato koristi NATO alijansa.
 
Od zemalja u regionu Skajlark dronove zvanično poseduju Hrvatska i Severna Makedonija, koje su inače članice NATO saveza, a nezvanično se spominje i da je Crna Gora zainteresovana za kupovinu.
Šta znamo o novom podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije
 
Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i osmatrali položaje i objekte srpske vojske.
 
Tako je ministar odbrane Miloš Vučević 2. novembra obrazložio odluku predsednika Srbije o stavljanju vojske u stanje pripravnosti.
 
Sa Kosova su demantovali da su bespilotne letelice došle sa njihove teritorije. Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je su takve tvrdnje sredstvo za širenje panike među građanima.
 
U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je vojska 2. novembra popodne "oborila komercijalni dron na širem području Kopaonika", na jugu zemlje.
 
Dron je, kako je saopšteno, oboren u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Vojske Srbije Raška.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta u poslednje četiri godine podizao borbenu gotovost vojske. Ovakve naredbe su stizale zbog različitih odluka i poteza vlasti na Kosovu kojima se Beograd protivi i posle kojih bi usledili protesti pripadnika srpske zajednice na severu Kosova.
 
Tenzije su se smirivale diplomatskim intervencijama međunarodne zajednice.
 
Kada je vojska stavljena u pripravnost?
 
Naređenje Aleksandra Vučića stiglo je u danu kada je na Kosovu počelo sprovođenje plana kosovske Vlade za preregistaraciju vozila sa srpskim tablicama, podseća Radio slobodna Evropa.
 
Registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju srpske vlasti Priština smatra nelegalnim, ali su se do sada tolerisale na severu Kosova.
 
"Uvođenje tablica ili neki slični administrativni problem ili neka vrsta spora nije razlog za povećanje nivoa borbene gotovosti vojske. Nikakvih razloga za to nema i to je jedna igra za unutrašnju upotrebu", ocenio je za RSE novinar Ljubodrag Stojadinović, nekadašnji pukovnik u vojsci.
 
Dan nakon Vučićevog naređenja, ministar odbrane je gostujući na Radio televiziji Srbije kao konkretan razlog za podizanje borbene gotovosti vojske naveo da su uočeni dronovi koji su "ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova".
 
Vučević je naveo da je reč "o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih vojnih objekata, kasarni". On je dodao da je predsednik Srbije "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", izdao naredbu da "svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod našu kontrolu".
 
Vučević je potvdio da je Srbija aktivirala i borbene avione MIG 29, ali je demantovao navode pojedinih medija da su podignuti zbog dronova. Rekao je da su MIG-ovi "vršili redovno patroliranje i kontrolu neba".
 
Šta je cilj podizanja borbene gotovosti vojske?
 
Nakon NATO intervencije u Saveznoj Republici Jugoslaviji, tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević prihvatio je Kumanovski sporazum.
 
Ovim sporazumom, srpske vojne i policijske snage su se povukle sa Kosova i od tada više nemaju nikakve ingerencije na toj teritoriji. Na Kosovo je po okončanju rata 1999. godine ušla mirovna misija NATO-a, čiji mandat traje i danas.
 
"Upotreba vojske Srbije ili ulazak bilo kog vojnika na teritoriju Kosova značio bi praktično neposredan sukob sa NATO-om. A to sigurno ne dolazi u obzir", rekao je za RSE novinar Ljubodrag Stojadinović.
 
Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, koju Srbija ne priznaje, ali još uvek nema svoju vojsku.
 
Pod pokroviteljstvom Evropske unije, Beograd i Priština su 2013. godine potpisali Briselski sporazum kako bi se prokrčio put za normalizaciju odnosa dve strane.
 
"Stavljanje Vojske Srbije u pripravnost je pretnja nepostojećom upotrebom sile. Neka vrsta izmaštane krize koja služi za pokazivanje snage za unutrašnje potrebe: 'mi smo jaki, mi ćemo sve preduzeti, ništa ne brinite'", dodao je Stojadinović.
 
Šta kažu građani Srbije?
 
"Ako su se pojavili dronovi, mislim da je to sasvim normalno. Nećemo pustiti nekog da špijunira vojsku", rekao je za RSE komentarišući podizanje borbene gotovosti Beograđanin Veljko Milovanović.
 
Tanja Stajić sa druge strane smatra da "podizanje atmosfere do usijanja nije dobro".
 
"Dosta nam je ratova na ovim prostorima", rekla je ona.
  • drasko

    04.11.2022 14:58
    a gde su tvoji dronovi?
    bar neki snimak da vidim da to potvrdjuje ili je i to drzavna farsa hocu reci tajna plasirana penzionerima koji jos veruju u julove jogi letace.
    u svim normalnim drzavama se prilazu dokazi ovde se sve stavlja pod tepih i zaboravlja. A debeli coravi oficiri bez reflexa sem kad su plate i menza u pitanju siguran sam da imaju manje iskustva u upravljanu dronovima od prosecnog srednjoskolca koji igra igrice.
    pritom koliko su skuplji migovi od dronova?
    koje tehnike vi uopste imate da oborite dron?tesline zrake?jer ono elektronsko ometanje je prica za decu penzionere i ljude koji nemaju vise od osnovne skole poput dodika.
  • Sigurnosni zamajac

    04.11.2022 13:42
    Sve znamo pa i...
    Primećen je stranac koji je telefonom snimao razne objekte i objektuše po Novom Sadu. Treba ispitati koje i odakle i za koga radi.
  • A vi kako ste?

    04.11.2022 09:38
    Lične karte Republike Kosovo i fakultetske diplome Republike Kosovo se priznaju na teritoriji Srbije upravo potpisala Brnabić.
    TO SE ZOVE PRIZNANJE NEZAVISNOSTI DRŽAVE KOSOVO.
    Tablice i dronovi su predstava za narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija