Nesvesno ili iz bahatosti: Ovo je saobraćajni propis koji najčešće kršimo

Nedavanje "migavca" prilikom skretanja ili prestrojavanja toliko je česta pojava na putevima u Srbiji da se sasvim sigurno može smatrati najučestalijim saobraćajnim prekršajem.
Nesvesno ili iz bahatosti: Ovo je saobraćajni propis koji najčešće kršimo
Foto: 021.rs

Da li vozači to čine nesvesno ili je to odraz njihove bahatosti, pitanje je za stručnjake različitih profila, ali je nekorišćenje migavaca u situacijama u kojima je to obavezno jedan od pokazatelja nivoa na kojem je saobraćajna (ne)kultura u Srbiji, prenosi N1.

Stiče se utisak da davanje "migavca" veliki deo vozača u Srbiji doživljava više kao gest dobre volje, nego kao obavezu, za čije nepoštovanje je zaprećena novčana kazna, doduše najniža moguća, u iznosu od pet hiljada dinara. 
Kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, u pitanju je saobraćajni prekršaj koji se sankcioniše kao i svaki drugi, iako "nije prioritet u kontroli".
 
"Kazne za nekorišćenje pokazivača pravca možda se ne pišu u velikom broju, ali svakako je i jedan broj tih prekršaja sankcionisan. To je specifičan prekršaj koji utiče na druge učesnike u saobraćaju, naročito na vozače dvotočkaša koji se često provlače između automobila i pretiču ih. Ukoliko vide da je neko ispred njih uključio pokazivač pravca, sigurno će obratiti pažnju", objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji.
 
Zakonom je propisano da vozač ne sme da započne bilo koju radnju vozilom u saobraćaju na putu, kao što su uključivanje u saobraćaj, promena saobraćajne trake, prestrojavanje, skretanje, polukružno okretanje, obilaženje, preticanje i drugo, pre nego što o tome jasno i blagovremeno obavesti druge učesnike u saobraćaju, dajući propisani znak pokazivačima pravca.
 
"Uglavnom se insistira na otkrivanju vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, zatim na prekoračenju dozvoljene brzine, kao i na nevezivanju sigurnosnog pojasa, a slična praksa je i u ostalim evropskim zemljama. Alkohol i brzina su takozvane ubice na putu i najčešće dovode do saobraćajnih nezgoda, a pojas je nešto što sprečava da dođe do težim posledica", naglašavaju za N1 u Saobraćajnoj policiji.
  • Maja

    15.05.2023 10:34
    Minimum saobraćajne kulture
    Broj ljudi koji u NSu ne daju žmigavac je ogroman. Taj stepen bahatosti je neverovatan.
  • Zahe Bant

    04.11.2022 20:02
    Kako?
    Pa nemam više ruku?
    U desnoj volan i menjač, u levoj mobilni...
    Kako da uključim žmigavac?
  • Nenad

    04.11.2022 19:49
    Slučaj
    Jedan bahati primitivac u džipu skreće bez žmigavca dok nekoliko auta čeka da se uključi jer ne zna nameru tog vozača. Parkira se, izlazi iz auta i vrti ponosno ključeve oko prsta.
    Prilazim "sa divljenjem", zagledam auto, hvalim, pa pitam ponosnog vlasnika koji "raste" :
    - odličan auto..., šteta samo što nema žmigavca.
    - kako nema? Zbunjeno će džipadžija, na šta mu ja rekoh
    - pa ne vidim da si dao žmigavac kad si skretao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija