Iz SNS poručuju da su za kopanje litijuma, a ministarka kaže da će razmotriti

Osim što najavljuje poskupljenje struje i gasa, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da će razmotriti i šta će biti sa kopanjem litijuma.
Iz SNS poručuju da su za kopanje litijuma, a ministarka kaže da će razmotriti
Foto: 021.rs (arhiva)
Međutim, ekološke organizacije poručuju da čekaju skupštinsku sednicu o obustavi kopanja bora i litijuma u Srbiji i najavljuju dolazak u Beograd, piše N1.
"Imamo pouzdanu informaciju da će na prvoj Skupštini, na redovnom zasedanju, odlučivati o našoj inicijativi, daćemo im vremena", navodi Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).
Za to vreme nova ministarka rudarstva Dubravka Đedović govori da Srbija ima sreću što leži na rezervama jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.
 
"Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su", kaže ministarka.
 
U Srpskoj naprednoj stranci, po svemu sudeći, nisu za bilo kakvu tačku na litijum i to jasno sada kažu, posle izbora.
 
"Ceo svet eksploatiše taj litijum samo mi smo ispali kreteni što smo odustali od toga danas kada je taj litijum otišao u nebo, a taj deo Podrinja je tamo mogao da bude pravi El Dorado, da bude zlatna dolina, da bude mesto da poželimo da odemo", rekao je Darko Glišić, funkcioner SNS.
 
Rio Tinto koji bi kopao litijum u dolini Jadra planirao je oko 700 radnih mesta, a spiskovi koji se pojavljuju u javnosti pokazuju da nije ugrožena samo dolina Jadra.
 
"Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je raznim investitorima, kompanijama koje žele da vrše istraživanje minerala u Srbiji ogroman broj dozvola i od toga građani strahuju – da je Srbija jedno veliko istražno polje. A moram da podsetim da je Zakon o rudarstvu izmenjen, pa je između dozvole za istraživanje i dozvole za eksploataciju dovoljan jedan mali korak", naglašava Ivana Pralić iz Narodne stranke.
 
"To je cela Srbija. Blago je reći katastrofa, ali kada bi svuda gde su oni zamislili bio rudnik, mi zaista ne bismo imali gde da živimo do da se svi doselimo u Beograd", navodi Ljiljana Bralović.
 
"Naslušao sam se priča da od litijuma opada kosa, trule kosti, masovno se umire. Vidim u Nemačkoj, tamo kopaju litijum, vade svaki dan tone i hiljade tona. Nisam video nikoga u Nemačkoj da mu je opala kosa, da su im istrulile kosti. Ljudi od toga žive, bogate se, samo mi to guramo u stranu, jer je neka budala rekla to treba da bude drveće lepo, zeleno, cveće, da cvrkuću ptice i mi živimo od lišća i sve super i milina", kaže Darko Glišić iz SNS.
 
Inače, u Nemačkoj se ne kopa litijum, piše N1. Ta zemlja ima litijum na potezu od Bazela do Frankfurta, ali u termalnim vodama, saopštio je Nemački institut za geologiju i prirodne resurse. U Srbiji se litijum nalazi u rudi jadarit i procesi izvlačenja se potpuno razlikuju.
  • Mislilac

    15.11.2022 17:35
    pitanje
    Zar nije priča u vezi litijuma završena???
  • dragana

    05.11.2022 17:48
    kupite joj baterju
    prosto da udovolji narodu. jer ga sluzi. nije ona u vili zbog sebe nego zbog naroda.da bi narod imao koristi.
  • 696

    05.11.2022 16:21
    Ništa novo
    Ministri samo glasno ponavljaju odluke koje je doneo zna se ko. A koliko njemu može da se veruje, poznato je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.