Vučić za Fajnenšel tajms: Srbija razmatra da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om

Srbija je u žurbi da ublaži energetsku zavisnost od Rusije, jer sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pravi planove za slabljenje naftnih i gasnih veza sa tradicionalnim saveznikom.
Vučić za Fajnenšel tajms: Srbija razmatra da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om
Foto: 021.rs
Tako je danas ocenio britanski list Fajnenšel tajms prenoseći izjavu predsednika Srbije o razmatranju preuzimanja većinske kontrole nad Naftnom industrijom Srbije (NIS).
"Srbija razmatra potez da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om, glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gaspromnjefta, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi", rekao je Aleksandar Vučić za FT.
Predsednik Srbije je dodao da Beograd priprema još nekoliko projekata za diversifikaciju izvora energije u zemlji, uključujući bližu saradnju sa Mađarskom, u pokušaju da smanji svoju zavisnost od Rusije.
 
"Ludo je što ranije nismo razmišljali o povezivanju i izgradnji ove infrastrukturne mreže. Nismo imali naviku da ratujemo u Evropi, ali sada je drugačije. Gotovo se sve promenilo. Zato nam se žuri", rekao je Vučić.
 
Zbog sankcija Rusiji uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu, od decembra će Hrvatskoj biti zabranjeno da prevozi pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u preti zabrana poslovanja sa zemljama i firmama iz Evropske unije.
 
Prema poznavaocima situacije, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gaspromnjefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni, preneo je britanski list i dodao da je mađarski MOL odbio da komentariše tu vest.
 
Za sada NIS može normalno da radi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.
 
Međutim, Vučić je rekao da Srbija, kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri "sve mogućnosti", uključujući preuzimanje NIS-a i nabavku alternativnih snabdevanja".
 
"Ako bi bilo drugih sankcija protiv preduzeća u ruskom vlasništvu, to bi za nas bio veliki problem. A ionako moramo da reagujemo i obezbedimo dovoljno nafte i gasa našim ljudima", rekao je Vučić za Fajnenšel tajms.
 
Britanski list je dodao da Vučić planira da potroši oko dve milijarde evra godišnje na unapređenje energetske infrastrukture, uključujući nove naftne i gasne veze sa Bugarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i verovatno Crnom Gorom.
  • Shadow

    06.11.2022 23:59
    Pa on se boji i sopstvene senke a kada zazvoni crveni telefon iz Moskve načisto se USSRe! Ovo je garant nešto dogovoreno sa Amerikancima kao neće sankcije ali će uzeti NIS.
  • Stari Grad

    06.11.2022 23:33
    "Ne pada mu na pamet da ulozi u vetroparkove, solarne panele, izolaciju i sisteme za domacinstva. Lik nazadan"

    E, ovi levicari sa njihovim zelenim ekoloskim resenjima. Komedija. Nikad manje pouzdane energije i vece stete prirodi u jednom. Od masakra ptica do masakra zemaljske kore i celokupnog zivotnog stanista (rudnici retkih minerala od kojih se solarni paneli prave).

    U energetici postoji tri opcije. Ugalj, gas ili nuklearna fisija. Srbija treba da sagradi nuklearnu elektranu. Sve ostalo su budalastine. Ukoliko nemaju strucnjaka, uvezite ih iz Madjarske ili Kine.
  • VladaN

    06.11.2022 23:08
    Šizoje je van…
    … kontrole. Umesto da nebitni lik odradi sve što je obećao i da počnemo da živimo elementarno pristojno on glumi Tita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.