Kako uz pomoć indeksa cena možete izračunati vrednost stana

Okvirne podatke o tome koliko vredi naša nekretnina ranije smo dobijali na osnovu prosečne cene iz kupoprodajnih ugovora u našem kraju. Ali nisu svaki stan i zgrada isti.
Kako uz pomoć indeksa cena možete izračunati vrednost stana
Foto: Pixabay
Republički geodetski zavod je uveo indeks cena stanova u skladu sa međunarodnom metodologijom i na osnovu modela za masovnu procenu vrednosti stanova. Načelnica u RGZ-u Ivana Štrbac napominje da uz taj indeks može izraunati vrednost stana ali samo za one koji su u prometu od 2016. godine, jer od tada potiču parametri za izračunavanje.
"Međunarodne inistitucije kao što su OEBS i EU izdale su priručnik gde se preporučuje matematička metoda koju i RGZ primenjuje i pomoću koje se izračunava taj indeks", dodaje Štrbac.
Kako navodi, u indeks cena nepokretnosti ulaze elementi kao što su sobnost, spratnost, veličina stana, da li zgrada ima lift, centralno grejanje, koliko su udaljene pijaca, bolnica ili škola.
 
"Indeks je važan zato što na transparentan način omogućava građanima da imaju uvid u kretanje tržišta nepokretnosti", kaže Štrbac.
 
Kako se izračunava indeks cena stanova
 
Prema njenim rečima, na osnovu indeksa lako se može izraunati vrednost stana.
 
Ako smo kupili stan u prvom kvartalu 2019. godine kada je bazni indeks bio 100, a danas je indeks za celu Srbiju 138,08, to znači da je vrednost starogradnje i novih nekretnina porasla za 38 odsto, napominje Štrbac.
 
Kako izračunava trenutna vrednost nekretnine, Štrbac navodi primer stana starije gradnje kupljen u trećem kvartalu 2020.
 
"Ako se uzme da je stan kupljen za 100.000 evra, pomnoži se sa trenutnim indeksom od 147 i potom podeli sa indeksom u trenutku kupovine, 115, dobiće se rezultat od 128.000", objašnjava načelnica u Republičkom geodetskom zavodu.
 
Štrbac navodi da se indeks izračunava za Beograd, Šumadiju, zapadnu, južnu i istočnu Srbiju. Po rastu cena nekretnina poslednjih godina prednjače Beograd i Vojvodina, dok su u poslednjem kvartalu to južna i istočna Srbija, naročito kada je reč o starogradnji.
  • Miki

    06.11.2022 21:34
    Ne treba nam uputstvo za procenu, procena je da treba sto dalje odavde otići...
  • Zoran

    06.11.2022 20:32
    Mene više interesuje kako pomoću indeksa FTN-a mogu izračunati kada ću da zapalim odavde.
  • Krčmar

    06.11.2022 19:55
    Da li je moguće da smo svi pokupovali stanove posle 2015. ili ja nešto nisam shvatio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.