Vučić: Struja će poskupeti do 10 odsto, da ne oteramo investitore, građani još nisu osetili krizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je medijske napise da će struja za privredu poskupeti 70 odsto i istakao da će cene struje "u nekom trenutku" biti povećane između osam i 10 procenata.
Vučić: Struja će poskupeti do 10 odsto, da ne oteramo investitore, građani još nisu osetili krizu
Foto: 021.rs
Kako je rekao, u suprotnom bismo oterali strane investitore.
Vučić je u gostovanju na televiziji Pink rekao da građani "defakto još nisu osetili energetsku krizu", ali će da je osete.
Dodao je i da je država sve preuzela "na svoju grbaču", jer "ima ogromne rashode za energetiku i plaća ogromne novce za energente".
 
Kako je naveo, cena litra ulja u Srbiji tri puta je manja nego u Nemačkoj, a hleb je tri do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj.
 
Kazao je i da je država preuzela da stabilizuje sve sisteme, mada to, kaže, neće biti lako i "biće iskakanja".
 
Demostat je ranije juče pisao da aktuelna cena električne energije neće dugo potrajati i da će u narednom periodu biti određena nova još skuplja i za privredu i za domaćinstva.
 
Pozivajući se na svoja saznanja u izvorima bliskim Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.
 
Informaciju da bi do novog poskupljenja struje moglo doći, potvrdila je nova ministarka energetike Dubravka Đedović.
 
Upitana o ceni struje i gasa, ona je rekla da to u jednom momentu mora doći na dnevni red, "i to više pre, nego kasnije". Kako je rekla, u trenutnim uslovima, energetske kompanije u Evropi su povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više. 
 
"Ne može drugačije. Jeste, države daju velika ulaganja u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas", rekla je i dodala da se to tiče svih nas i da "moramo da budemo održivi".
 
Poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto stupilo je na snagu od 1. septembra za domaćinstva i male kupce.
  • politika

    07.11.2022 21:02
    genijalan plan
    naravno bolje oterati gradjane. one koji mogu da odu. one koji ne mogu: pa sta nas briga ionako ih mi finansiramo.
    recept:
    1/3 prognati
    1/3 ostaviti u partiji
    1/3 ''i sad se pitam sta ce nama struja''
  • Sike

    07.11.2022 17:43
    Poskupljenje struje
    Po meni je bolje da građanima poskupi struja i 20-30 % nego privredi 10 %. Na mojih 5.000 dodam još 1.000 i bude 6.000 dinara za struju, a ako privredi poskupi 10% sve oko nas će biti za toliko još skuplje. Davaćemo za nekoliko dana 1.000 dinara više za osnovne srvari. Ukupno će nam život poskupeti za oko 50e umesto za 1.000 dinara. Onako laički...
  • Pićuka

    07.11.2022 17:30
    400.000 radnika prima minimalac i uz ovu infalciju nisu osetili krizu. Bravo care. Pozdravi mamu i tatu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.