Direktor RHMZ izneo detaljnu prognozu: Evo kakva nas zima očekuje

U Srbiji se očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednog stepena, a u južnim delovima zemlje i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.
Direktor RHMZ izneo detaljnu prognozu: Evo kakva nas zima očekuje
Foto: 021.rs
A evo kako glasi dugoročna prognoza za sve zimske mesece i koliko i gde će biti ledenih dana.
Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), za Kurir kaže da se, zavisno od mesta do mesta, očekuje od dva do osam mraznih dana u nižim delovima, a na planinama od 10 do 13.
Očekuje se da će u ovom mesecu količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugozapadu Srbije očekuje deficit padavina.
 
Nikolić otkriva da se na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina.
 
"Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti za do +1 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperature vazduha biće u intervalu od 1 do 5 stepeni u nižim predelima, a od -3 do -1 stepeni u planinskim predelima", kaže Nikolić.
 
Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od sedam do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana.
 
Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50.
 
"U celoj Srbiji se očekuje decembar sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i odstupanjem oko +1 stepen. Srednja decembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 2 do 4 stepena u nižim krajevima, a u planinskim predelima od -1 do 1 stepen. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za decembar biti od 6 do 8 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od 2 do 5 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od -1 do 3 stepena, a u planinskim predelima od -3 do -1 stepeni", kaže Nikolić.
 
Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 10 (u Beogradu) do 16 (u Požegi), a u brdsko-planinskim krajevima od 16 (na Crnom Vrhu) do 22 (na Zlatiboru). Prognozirani broj ledenih dana u nižim predelima biće u intervalu od 4 (u Nišu) do 6 (u Požegi), a na planinama od 10 (na Zlatiboru) do 13 (na Kopaoniku) dana - kaže Nikolić i dodaje da se tokom decembra prognozira količina padavina u domenu proseka u većem delu Srbije, dok se na jugu i jugozapadu Srbije postoji mogućnost za veću količinu padavina.
 
Prognozira se da će decembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 80 do 100 mm. Očekuje se da u decembru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 12 (u Banatskom Karlovcu) do 15 (u Valjevu i Smederevskoj Palanci) dana, a u brdsko-planinskim krajevima do 17 (Crni Vrh) dana.
 
"U Srbiji se prognozira januar sa srednjom temperaturom vazduha u intervalu od 1 do 4 stepeni, a u planinskim predelima od -2 do 1 stepena, što predstavlja prosečne vrednosti. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za januar biti od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od 0 do 2 stepena, dok se srednja minimalna temperatura vazduha očekuje u intervalu od -1 do 1 stepen, a u planinskim predelima od -4 do -1 stepeni", navodi dalje Nikolić.
 
Prognozirani broj mraznih dana je u intervalu od 15 (u Beogradu) do 22 (u Zaječaru) u nižim predelima, a na planinama od 23 (na Zlatiboru) do 30 (na Kopaoniku i Crnom Vrhu) dana. Očekuje se da će tokom januara broj ledenih dana u nižim predelima biti u intervalu od 5 (u Valjevu)do 10 (Kikinda i Zrenjanin) a na planinama u intervalu od 11 (u Sjenici) do 18 (na Kopaoniku i Crnom Vrhu) dana - navodi on i dodaje da se tokom januara prognozira količina padavina u domenu proseka u Srbiji.
 
Prognozira se da će januarska količina padavina u nižim predelima biti od 35 do 50 mm, a na planinama od 60 do 80 mm. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 (u Somboru) do 15 ( u Ćupriji i Velikom Gradištu), a u brdsko-planinskim krajevima od 13 (u Sjenici) do 16 (na Crnom Vrhu).
 
"U celoj Srbiji se očekuje februar sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepena. Srednja februarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 3 do 5 stepeni, a u planinskim predelima od -1 do 3 stepena. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za februar biti u intervalu od 3 do 6 stepeni, a u planinskim predelima od 5 do 7 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 3 do 5 stepeni, a u planinskim predelima od -2 do 1 stepena", ističe sagovornik Kurira i dalje dodaje:
 
"Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 7 (Smederevska Palanka, Veliko Gradište) do 11 (u Kuršumliji i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (na Zlatiboru) do 20 (na Kopaoniku). Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti od 3 do 5 dana, a na planinama od 7 (na Zlatiboru) do 12 dana (na Kopaoniku)", kaže Nikolić i ističe da se tokom februara očekuje količina padavina u domenu proseka u većem delu zemlje.
 
"Prognozira se da će srednja februarska količina padavina u nižim predelima biti od 40 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm. Očekuje se da u februaru broj dana sa padavinama bude u intervalu od 10 (u Sremskoj Mitrovici i Kikindi) do 20 (u Požegi i Kraljevu), a u brdsko-planinskim krajevima od 16 (u Sjenici) do 23 dana (na Kopaoniku)."
  • bane

    08.11.2022 09:42
    dobro da nam astrologa ne fali
    Tacno onoliko koliko ce da smanje grejanje. Svejedno kako je napolju ako se smrzavam unutra a placam vise. A smrzavao sam se svake zime oduvek.
  • Sale

    08.11.2022 07:28
    Pogled kroz prozor
    Naucio sam da direktorima nista ne verujem, tako ni ovom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija