Uskoro pripremni radovi za Nacionalni fudbalski stadion - koliko će nas zapravo koštati?

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je da će troškovi izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu od prvobitno planiranih 250 miliona evra skočiti na - 900 miliona.
"Utvrdili smo da postoji nekoliko stavki koje su u vezi sa Nacionalnim stadionom u Surčinu. Predsednik nam je tvrdio da će koštati 250 miliona evra. Elem, u jednoj stavci u budžetu se daje saglasnost da država odobri zaduženje od 350 miliona evra. A onda, na drugom mestu, daje se odobrenje državi da se zaduži za još jedan kredit, za infrastrukturu oko stadiona, od 190 miliona evra. To je 540 miliona evra", kaže Ćulibrk za N1 i dodaje da tu nije kraj zaduživanjima.
"Ako uzmete ta dva kredita, u budžetu za narednu godinu imate još 195 miliona za stadion, a u budžetu za 2024. godinu još 165 miliona. To je 900 miliona evra", istakao je Ćulibrk.
Na pitanje odakle nam toliki novac, odgovara da je njegova pretpostavka da ćemo pozajmiti.
 
Govoreći o raspravi u Skupštini Srbije ukazao da se oštrom retorikom poslanika pokušava skretanje pažnje sa načina na koji se troši novac iz budžeta.
 
"Pričamo o tome da će minus u državnoj kasi biti 2,4 milijarde evra. Ali, istog dana kada je počela rasprava u Skupštini Srbije, Ministarstvo finansija je objavilo poslednje zvanične podatke, zato i ja insistiram na tim 'glupim podacima', jer samo to nam daje osnovu da vidimo kuda stvari idu i kako stvari stoje. A tog dana Srbija je imala suficit u budžetu. Na kraju septembra smo imali višak, a do kraja godine ćemo napraviti manjak od 2,4 milijarde evra", istakao je Ćulibrk.
 
Zapitao je javno kako se to dogodilo i šta je na to uticalo. Upozorava da u poslednjem kvartalu ove godine možemo imati pad proizvodnje, kao i u prvom kvartalu sledeće godine, tako da postoji opasnost da uđemo u recesiju.
 
"I mi sada pričamo kako je Srbija šampion? Nije. Kako će biti šampion", zapitao je Ćulibrk.
 
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će izgradnja Nacionalnog stadiona početi 2023. godine, kao i da će u narednih par nedelja početi pripremni radovi na izgradnji infrastrukture, i za stadion i za izložbu Expo Beograd 2027, kako bi glavni grad Srbije bio domaćin te najznačajnije svetske manifestacije.
 
"Pogledajte sliku nacionalnog stadiona. Po najvišim standardima, sa 60.000 sedišta, krenućemo da ga gradimo naredne godine", rekao je Mali u Skupštini Srbije, odgovarajući na kritike poslanika Narodne stranke i Dveri.
 
On je, pokazujući slike radova na novim stadionima, rekao da će stadion u Leskovcu biti otvoren do marta 2023. godine, kao i stadioni u Loznici i Zaječaru.
 
"Pogledajte kakva će lepotica biti nov stadion u Zaječaru. Biće apsolutna lepotica", istakao je Mali.
 
Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković pitao je ministra Malog u čemu se ogleda značaj izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona, za koji će u naredne dve-tri godine iz budžeta Srbije biti izdvojeno oko 350 miliona evra.
 
"To nije malo novca. Ukoliko ne bi gradili Nacionalni fudbalski stadion mnoge pamente investicije bi mogli realizovati širom Srbije za 350 miliona", rekao je Novaković i naveo da bi za taj novac na Dunavu moglo da se izgradi pet mostova.       
 
Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok Boško Obradović rekao je da su "sredstva koja se izdvajaju za Nacionalni stadion i sve druge nove fudbalske stadione širom Srbije bačena sredstva u kriznim vremenima kada treba podržati domaću privredu i poljoprivredu". 
  • Samo pitam

    10.11.2022 22:18
    E, a sa kime će Danilo sada ići na svetsko prvenstvo ... ?
  • Disklejmer

    10.11.2022 22:18
    Nije se Danilo mešao u transfer Vlahovića!
  • Singer

    10.11.2022 21:33
    Futdbal???
    U ovo sumorno vreme da se gradi Stadion je sumanuto i bezobrazno skupa ideja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.