Ministarstvo: Vršnjačko nasilje prijaviti, ne izlagati maloletnike javnosti

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.
Ministarstvo: Vršnjačko nasilje prijaviti, ne izlagati maloletnike javnosti
Foto: Pixabay
Dodali su da ne bi smeli da izlažu maloletna lica javnosti zbog moguće eskalacije nasilja i retraumatizacije dece.
"Postupanje po propisanoj proceduri je jedini pravi put da se učeniku pruži podrška, da se učenik zaštiti i da se ustanova obrazovanja sankcioniše ukoliko nije postupila u skladu sa zakonom i propisima", navodi se u saopštenju ministarstva.
Istakli su da je, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, neophodno imati u vidu da je reč o maloletnim licima koja su u razvoju i kojima su potrebni podrška i vaspitni rad, bilo da je reč o deci koja trpe ili vrše nasilje, jer je "podjednako važno raditi na prevazilaženju traume kod učenika koji je trpeo nasilje i promeni ponašanja kod učenika koji je vršio nasilje".
 
Ministarstvo je naglasilo da je to kontinuirani proces koji podrazumeva saradnju porodice, škole i drugih sistema, zbog čega su apelovali na roditelje da vode o računa o najboljem interesu sve dece i da imaju u vidu da svako izlaganje maloletnih lica javnosti, njihovo etiketiranje kao nasilnika ili žrtve, može dovesti do zloupotrebe, dalje eskalacije nasilja, retraumatizacije dece, ugrožavanja njihove bezbednosti i zloupotrebe podataka o ličnosti.
 
"Takođe, ističemo važnost poštovanja principa Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja koji propisuje odgovornost svih nadležnih resora, kao i medija u načinu informisanja i edukaciji javnosti o ovoj temi, kojima se ne ugrožava integritet, prava i lični podaci dece i maloletnih lica", dodaje se u saopštenju.
 
Mediji su ranije danas izvestili da je nekoliko maloletnih i punoletnih učenika srednje škole u Vranju udaralo i mučilo druge učenike u učionici te škole.
  • Zemlja čudesa

    11.11.2022 03:49
    Javite nam da zataškamo, ako nije u novinama nije se ni dogodilo pa ćemo simulirati normalno društvo. A šta da se radi sa klipovima koje ovi vrli omladinci sami šeruju među ortacima?
  • Najbolje je

    10.11.2022 20:30
    Ministarstvo policije
    ...da da odgovor. Oni to znaju! Nekad i oni u tome ucestvuju. Cak i ne hapse pocinioce posto to radi Vise tuzilastvo! Moze da ne kruzi internetom, vec da ucenjuju zrtve, zastrasuju, podvode, zlostavljaju, izvlace novac...
    Predsednik je upravo o tome govorio kako su i njegovom detetu hteli da nameste dve devojcice, pa da ga posle ucenjuju ili da stave na internet! Najugrozenija su deca politicara! Ali i biznismena!
  • l009

    10.11.2022 18:16
    Strasno mi je sto u sadasnje vrijeme kruze snimci vrsnjackog nasilja,kao da nije dovoljna sramota koju zrtva osijeca i bez tog snimka, a buduci da se radi o djeci i tinedzerima, djeljenje takvih snimaka nosi sa sobom potencijalnu opasnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija