Vučić posle razgovora s Makronom: Ovo je bio najvažniji sastanak, ima dobrih vesti za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izuzetno zadovoljan današnjim razgovorom s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Dodao je da je to do sada najvažniji u njihovim međusobnim suretima i da "ima dobrih vesti za Srbiju".
"Imali smo razgovor o mnogim važnim temama. Izuzetno sam zadovoljan što sam došao u Pariz i što sam imao priliku ovako dugo da razgovaram sa Emanuelom Makronom. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, našim bilateralnim odnosima. Početkom sledeće godine očekujem posetu francuskog predsenika Srbiji", naveo je Vučić.
 
On je dodao da je poneo sva dokumenta koja govore i potvrđuju stavove Srbije i predao ih svom sagovorniku.
"To govori o ozbiljnosti našeg pristupa, o želji da se situacija umiri, ali i o frustraciji našeg naroda i kako izgleda kada neko 10 godina ne ispuni ono što mora i što je potpisao. Rekao sam da sprska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi", dodao je Vučić.
 
Kako je naveo, bilo je reči i o evropskoj perspektivi Srbije i svim pitanjima o saradnji privrednih komora i drugih kompanija i ostalim bilateralnim i drugim važnim pitanjima.
 
Makrona Vučić, kako je rekao, doživljava kao iskrenog prijatelja Srbije.
 
"Čini mi se da i on poštuje to što ga ne lažem i govorim istinu. Što sam uvek otvoren i što ono što kažemo to i uradimo. Dugo se poznajemo i verujem da je još mnogo toga dobrog pred nama i da možemo velike stvari da potpisujemo u Beogradu kada dođe", naveo je.
 
"Ne verujem da će biti razgovora s Kurtijem"
 
Bilo je reči, naveo je predsednik Srbije odgovarajući na novinrsko pitanje i o predlogu rešenja za Kosovo i Metohiju.
 
"Srbi su jasno napisali u svom saopštenju šta su uslovi za povratak u intitucije, a od toga smo veoma daleko. Ja nisam nikada optimističan, kažem imao sam veoma dobar sastanak iz ugla bilateralnih odnosa i drugih. Rekao sam da ne mogu o svemu da govorim. A što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlgo da budem optimističan. Ja sam danas doneo dokumente u vezi sa tablicama i pokazao sam Makronu. Rekao sam, evo predsedniče, izvolite. Da li ovde piše KS/RKS. Piše. Ali oni neće to da daju jer su to jednostranom odlukom ukinuli. Zato što su to statusno neutralne tablice. Samo tražimo ono što piše. Ništa više od toga", naveo je Vučić.
 
On je naveo i da su postojale mogućnosti za susret s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijom.
 
"Uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti", dodao je predsednik.
 
On je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.
 
"Kako mislite da nam neko stavlja nešto što treba da dobijemo u sporazum, a to smo dobili prvim sporazumom. Mi smo mali i slabi. Nisam ja naročito ni pametan, ali nisam idiot. Nema ništa od tog posla", rekao je Vučić.  
 
Predsednik je istakao da je za njega ovo bio najvažniji sastanak.
 
"Imao sam mnogo važnih razgovora sa Makronom, ovaj je bio najvažniji, a ne mogu o svemu da govorim. Ima dobrih stvari za Srbiju", rekao je.  
 
Odgovarajući na pitanje šta za Srbiju znači rusko povlačenje iz Hersona, ukazao je na to da "nama to pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost, da sami moramo o sebi da brinemo i u vojnom smislu.
 
"Ljubomorno da čuvamo neutralnost, jer ljudi u Srbiji smatraju da je vojna neutralnost dokaz naše slobode i želje da budemo svoji na svome i da sačuvamo dobar odnos prema svim prijateljima na zapadu i istoku. Nama je sada svima jasno koliko je naša pozicija teška", dodao je on.
"Zaključci izdržali najteže pritiske, oni su suština srpske politike"
 
On se ponovo osvrnuo na pritiske na Beograd radi uvođenja sankcija Rusiji.
 
"Danas je skoro 270 dana od kada je počeo sukob u Ukrajini. Mi smo posle četiri dana izašli u javnost sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost. Otkriću vam tajnu. Bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu. Nije pisala moja sekretarica, nije pisao nekakav tim, neki novinar - lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to tek posle prekucano. Ti zaključci su politika koju vodimo", kazao je Vučić.
 
Ti su zaključci, dodao je, "izdržali 270 najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji jer su naša suština i srž".
  • Dragi

    11.11.2022 17:24
    Cini se da postuje sto ga ne lazem...zar si do sad nekog slagao...nego,jel rece bar njemu,ciji su ono dronovi
  • Ns

    11.11.2022 08:36
    "Vodja"
    Ovo je svakako njegova Srbija, već deceniju gazduje kako hoće i zašto bi on nama, običnim gradjanima, polagao račune?
    Samo smetamo "državi", visimo joj na ledjima a brine i o našem mentalnom zdravlju kako bismo podneli ako sve saznamo. Tu je On da podnese sav teret...
    Uh! Ovde ću se zaustaviti...
  • Ssy

    11.11.2022 07:57
    Vođa na oblaku
    Mnogo je veseo. Da mu nije Makron dao propusnicu za Foli Beržer?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija