Komšija skinuo krov zgrade da pravi dupleks na Čukarici, stanare ostavio pod vedrim nebom

Stanari jedne zgrade na Čukarici mesecima gledaju u nebo.
Tačnije, od maja, kada je njihov komšija počeo nadziđivanje za koje nije imao dozvolu. Tada je skinuo krov i komšije ostavio pod vedrim nebom, prenosi RTS.
Od kiša ih štiti samo najlon. Jedan stan je već iseljen zbog vlage i buđi. Ni kod ostalih stanara situacija nije mnogo bolja.
 
Baka iz zgrade bez krova kaže da su voda i vlaga neizdrživi. "Ovo je sve otvoreno ovako, jer kad god otvorim miriše na vlagu, neki put ovde radim, pa ima i kujna da mi padne", dodaje ona.
Njihov komšija Aleksandar Rakić kupio je stan u potkrovlju i rešio da sanira krov o svom trošku, tvrdi upravnik zgrade Boban Bogićević.
 
"Kao što se vidi ovde, krenuo je da pravi dupleks, mi stanari smo sa njegove strane bili obavešteni da će on da promeni krov zato što je u lošem stanju, mi prosto nismo pravili nikakav problem", dodaje Bogićević.
 
Nakon što su videli da komšija proširuje potkrovlje i stavlja blokove, pozvali su građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište, tvrdi Boban Bogićević. Međutim, tu tek počinju problemi, kažu stanari.
 
"Inspektor koji je zatvorio gradilište napisao je rešenje da on poruši ove dozitke i vrati u prvobitno stanje, ali posle dve nedelje donosi novo rešenje gde ne mora da vrati u prvobitno stanje, nego samo da poruši ove nadzitke koji stoje i sad je to tako", objašnjava Bogićević.
 
Rakić nije želeo pred kamere, ali je njegov advokat potvrdio da je krov bio u lošem stanju i da su im iz Opštine Čukarica rekli da dozvola za sanaciju krova nije potrebna.
 
U poslednjem rešenju koje je dobio, građevinska inspekcija nalaže samo da se nadzidani deo sa blokovima sruši, ali ne i da se krov vrati u prvobitno stanje, zbog toga što zgrada nije uknjižena, tvrdi Aleksandar Rakić.
 
Još kaže da niko posle pečaćenja gradilišta ne sme da povredi pečat, jer to podrazumeva krivičnu odgovornost, i da on već tri meseca od raznih institucija ne dobija odgovor na pitanje kako onda da sruši ono što je nadzidao.
 
Inspekcija ima preliminarni datum rušenja
 
Iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kažu da je investitoru na ovoj adresi naloženo da ukloni izvedene radove na pretvaranju potkrovlja u sprat tako što će ukloniti nadzitke sa ulične i dvorišne strane.
 
"Gradska inspekcija ima preliminarni datum rušenja, a to je decembar tek, ali to je još mesec dana, nama je to mnogo da čekamo", kaže Bogićević.
 
Najvažnije im je da nadležni dozvole da se nadzidani deo što pre sruši, a oni su spremni da o svom trošku postave krov. Kako kažu, strahuju, jer stiže zima pa bi, zbog kiše i snega, stanje u zgradi moglo ne bude još lošije.
  • Deda

    12.11.2022 11:54
    Zemlja čuda u kojoj ni jedna inspekcija ne radi ništa osim što prima platu.
  • Zoki bgd

    11.11.2022 21:01
    No1
    Jel vidite da zgrada nema gradjevinska i upotrebnu dozvolu.
    U zgradi bez GRADJEVINSKE dozvole se ne sme ziveti svakako, zasto se stanari nisu slozili kao sada da LEGALIZUJU zgradu nego glume zrtve.
    Ne napadajte nekog samo po naslovu, a da ovaj ima neku vezu nikada ne bi ni izasla televizija i novinari.
    UPRAVNIK JE KRIV
  • Zzx

    11.11.2022 19:55
    NapreDNO ugledanje
    Objašnjenje za ovakve postupke je prosto; videli ljudi kako se ponaša vlast na čelu sa vođom, pa pošto brzo uče rešili da i oni budu bezobzirni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.