Mame koje su zbog birokratskog propusta ostale bez subvencije za stan još na čekanju

Majke koje ispunjavaju sve uslove za subvenciju pri kupovini nekretnine po osnovu rođenja deteta, a odbijene su zbog birokratskog propusta - i dalje čekaju na izmenu Uredbe.
 Mame koje su zbog birokratskog propusta ostale bez subvencije za stan još na čekanju
Foto: Pixabay (ilustracija)

Tek nakon toga bi ponovo mogle da predaju dokumentaciju, piše Euronews Srbija.

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, od 44 podneta zahteva, 11 je odobreno, a pet je u procesu obrade. Nekadašnja ministarka za rad, Darija Kisić, u avgustu je izjavila da će država ispuniti ono što je obećala. Do danas - konkretnog rešenja nema, a subvencija nije mala i iznosi i do 20.000 evra. 
Samo dan pre podnošenja zahteva za subvenciju, Dajana Jovanović iz Subotice potpisala je ugovor o kupovini stana na kredit i zbog toga je ostala bez subvencije. Država je ocenila kao nekoga ko već ima nekretninu u vlasiništvu. Ona je na taj novac računala kada je podnela zahtev za kredit.
 
"Iskreno, ovo je na nas ostavilo najveće finansijske posledice. Računali smo na subvenciju jer ispunjavamo sve uslove. Iz tog razloga smo podigli keš kredit da bismo mogli da isplatimo učešće, tako da živimo sad sa dva kredita što nam je otežavajuća okolnost", priča Dajana za Euronews Srbija.
 
U sličnoj situaciji našlo se više žena. One su ispunjavale sve uslove za subvenciju, ali su odbijene jer su umesto predugovora o kupovini nekretnine dostavile zaključen ugovor. Odbijene majke nemaju pravo na žalbu povodom rešenja Komisije koja odlučuje o subvencijama, već su upućene na pokretanje upravnog spora.
 
Iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja kažu da će one moći ponovo da dostave zahtev, ali nakon izmene Uredbe. Tek tada će majke biti obaveštene na koji način mogu da ispune uslove kako bi stekle pravo na novčana sredstva.
 
Parove koji su zbog birokratskog propusta odbijeni zbunila je nelogičnost u potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje. Od njih se tražilo da kredit od banke bude odobren, a da sa druge strane dostave predugovor o kupovini stana.
 
Od nadležnih nisu mogli da dobiju odgovor na pitanja koja su ih mučila. Kako se traži da kredit bude odobren njima je logično bilo da to ipak bude ugovor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija