Penzionere od Nove godine čekaju izmene: Novi uslovi za penziju i drugačiji način obračunavanja

Od januara sledeće godine će važiti novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Penzionere od Nove godine čekaju izmene: Novi uslovi za penziju i drugačiji način obračunavanja
Foto: Pixabay
U skladu sa Zakonom o PIO granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca.
Uslov za sticanje penzije za žene u 2023. godini će biti 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.
"Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života", navode u Fondu PIO.
 
Kako do prevremene penzije?
 
Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara će muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.
 
"U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto. Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja", navode u Fondu PIO.
 
Kako objašnjavaju, postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja pokreće se na zahtev stranke koji se, uz prateću dokumentaciju, podnosi nadležnoj filijali Fonda prema mestu prebivališta podnosioca. U slučaju da lice nema mesto prebivališta, odnosno boravišta na teritoriji Republike Srbije, zahtev se podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja.
 
"Obrazac zahteva za ostvarivanje prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju građani mogu dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Fonda ili odštampati sa sajta Fonda iz menija Obrasci. Svaki obrazac zahteva sadrži i spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava koje uz zahtev treba dostaviti Fondu. Zahtev sa priloženim dokazima može se podneti elektronski, preko veb portala e-Šalter na naslovnoj strani sajta Fonda, lično, na šalteru nadležne organizacione jedinice Fonda ili poštom, kao preporučena pošiljka", navode iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
 
Menja se i švajcarska formula
 
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara biti primenjivana švajcarska formula plus za usklađivanje penzija, prema kojoj će penzije biti dodatno zaštićene.
 
"Ukoliko padnu na ispod 10 odsto BDP, mi ćemo ih usklađivati samo sa prosečnim platama, ako su između 10 i 10,5 odsto implementiraćemo švajcarsku formulu, a ako su između 10,5 i i 11 odsto, biće indeksirane sa stopom inflacije", objasnio je Mali u Skupštini Srbije, gde je raspravljano i o Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
 
Usvajanje se očekuje svakog časa, a zakonom se predviđa da se penzije za novembar uvećaju za devet odsto.
 
Ministar je objasnio da će ova povišica biti potpuno isplaćena iz sredstava Fonda PIO, jer, kako je istakao, prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osoiguranje su toliko povećani da ima novca za tako nešto.
  • Јелица

    08.02.2023 20:55
    Пензије
    Породични сам пензионер ,живим од пензије /са повишицом / у износу од 22.333,86.дин. Муж је имао 27год. радног стажа, а преминуо је пре 11 год.Када мислите почети са исплатом средстава до минималних пензија.Зар се са овом пемзијом може купити лек,плаћати рачуне,огрев,а за храну ни неостаје.
  • Milan

    13.11.2022 17:46
    Beneficirani staz
    Ako sam uplacivao vise u pio fond po osnovu beneficiranig staza, zbog cega me sada kaznjavaju u ostvarivanju mog prava na penziju???
  • Kolumbija

    13.11.2022 16:53
    Da li vi zaista mislite da čovek može da radi do 65 godine života?
    Fizički radnici, vozači...
    Pa nisu svi krkobabići...
    Zaista nemam reči...ovo je strašno...do 56...57 godine je uredu...ali posle toga...ma dajte bre...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija